Οικονομία

Μειώθηκαν 8,5% οι εξαγωγές τον Ιούνιο


Αξιοσημείωτες αντοχές παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες εξακολουθούν να ταλανίζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σημειώνοντας πως οι αντοχές αυτές αποτυπώθηκαν και στα αποτελέσματα του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ σημαντική μείωση 10,3% καταγράφηκε και στο εμπορικό έλλειμμα, ο εξορθολογισμός του οποίου αποτελεί διαρκές ζητούμενο για τη χώρα στην προσπάθεια που καταβάλλει να οικοδομήσει μια βιώσιμη οικονομία.

Βέβαια, το συνολικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές το μήνα Ιούνιο ήταν αρνητικό, με τη μείωση να διαμορφώνεται σε 8,5%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ ήταν αυτές που στήριξαν σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές.
 
Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε τα εξής: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ελληνικές εξαγωγές. Οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες απορροφούν την πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων εξακολουθούν να ταλανίζονται από την υγειονομική κρίση, χωρίς να διαφαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προοπτική αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αντίθετα, η αβεβαιότητα μεγαλώνει καθώς φαίνεται να οδεύουμε προς νέα έξαρση του θανατηφόρου ιού, καθιστώντας «εντελώς αχαρτογράφητα τα νερά που κινούμαστε. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου.

Επιπρόσθετα, η ματαίωση διεθνών εκθέσεων, όπως της SIAL στο Παρίσι που λειτουργούν ως βασικός μοχλός για την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο των Ελλήνων Εξαγωγέων, οι οποίοι δίνουν μάχη να διευρύνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Στον αντίποδα, η συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης έρχεται να απαντήσει στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως η διαχείριση και εποπτεία της χρηματοδότησης θα γίνεται από την Κομισιόν και δεν θα συνοδεύεται από ασφυκτικούς όρους, όπως αυτούς που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων. Αισιοδοξούμε ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά που επιδεικνύει το κυβερνητικό επιτελείο θα φέρουν και πάλι ουσιαστικά αποτελέσματα, όπως συνέβη και με την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», είπε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο του 2020 σημειώνουν πτώση κατά 238,1 εκατ. ευρώ ή κατά -8,5% και διαμορφώθηκαν στα 2,55 δισ. ευρώ από 2,79 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, καθώς ενισχύθηκαν κατά 6,5% ή κατά 125,7 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 2,05 δισ. ευρώ από 1,92 δισ. ευρώ.

Με σημαντική μείωση καταγράφονται οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2020 καθώς υποχώρησαν κατά 400,5 εκατ. ευρώ ή κατά -9,2% και ανήλθαν σε 3,96 δισ. ευρώ έναντι 4,36 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,40 δισ. ευρώ από 3,35 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν ελαφρά κατά 54,3 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Ιούνιο του 2020 κατά 162,4 εκατ. ευρώ, ή κατά -10,3%, στα -1,41 δισ. ευρώ από -1,57 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -1,35 δισ. ευρώ από -1,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 71,4 εκατ. ευρώ, ή κατά -5%.

Η μείωση των εξαγωγών και κατά τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών, οδήγησε σε σημαντική μείωση τις εξαγωγές της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου μειώνονται κατά 2,04 δισ. ευρώ ή κατά -12,1% και ανήλθαν σε 14,81 δισ. ευρώ από 16,85 δισ. ευρώ. Αντίθετα, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές κινούνται  πλέον στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2019, στα 11,53 δισ. ευρώ από 11,56 δισ. ευρώ, δηλαδή μειωμένες οριακά κατά 25,2 εκατ. ευρώ ή κατά -0,2%.

Οι εισαγωγές στο εξάμηνο Ιανουαρίου–Ιουνίου 2020 μειώθηκαν κατά περίπου 4,29 δισ. ευρώ ή κατά -15,4%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 23,62 δισ. ευρώ έναντι 27,91 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 18,89 δισ. ευρώ από 20,52 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,63 δισ. ευρώ ή κατά -7,9%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 2,25 δισ. ευρώ ή κατά -20,3%, στα -8,81 δισ. ευρώ από -11,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -7,36 δισ. ευρώ από -8,97 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,61 δισ. ευρώ ή κατά -17,9%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιούνιο του 2020, παρατηρείται σχεδόν αμετάβλητη αξία των αποστολών προς την ΕΕ και μεγάλη μείωση προς τις Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι ουσιαστικά σταθερή προς τις Χώρες της ΕΕ (-0,1%) ενώ η πτώση προς τις Τρίτες Χώρες, είναι της τάξης του -19%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν σημαντική αύξηση προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 12,1% και μικρή υποχώρηση προς τις Τρίτες Χώρες κατά -3,4%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθε στο 60,4% από 55,3% το Μάιο του 2019 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες διαμορφώθηκε σε 39,6% από 44,7% τον Ιούνιο του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 67,6% και των τρίτων χωρών στο 32,4%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2020, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι μειωμένη προς τις Χώρες της ΕΕ (-2,5%) και με μεγαλύτερη πτώση προς τις Τρίτες Χώρες (-22,5%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν μικρή άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 3% και μείωση προς τις Τρίτες Χώρες κατά -5,8%.

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούνιο του 2020 φαίνεται σημαντική διαφοροποίηση σε κλάδους όπου ενισχύονται οι εξαγωγές -και συνετέλεσαν στη συγκράτηση της συνολικής πτώσης- και κλάδους που υποχωρούν σε μεγάλα ποσοστά.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές των Χημικών (33,8%), όπως και αυτές των Ποτών & Καπνού (24,9%) και των Μηχανημάτων (20,2%). Αξιοσημείωτες αυξήσεις καταγράφουν οι εξαγωγές της κατηγορίας Λάδια (14,6%), όπως και αυτές των Τροφίμων & Ζώων Ζώντων (9%).  

Οι υπόλοιποι κλάδοι, καταγράφουν για τον Ιούνιο του 2020, πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές των Πετρελαιοειδών συνεχίζουν να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό (-41,9%), ενώ σημαντικές μειώσεις των εξαγωγών καταγράφονται στους κλάδους των Βιομηχανικών Προϊόντων (-9,1%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (-8,1%) και οι -χαμηλές σε αξία- εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-25,8%). Τέλος, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τον περσινό Ιούνιο καταγράφονται οι εξαγωγές για την κατηγορία των Πρώτων Υλών (-0,4%).

Εξετάζοντας το διάστημα Ιανουαρίου–Ιουνίου του 2020, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Λαδιών (+39,5%), των Χημικών (+21,4%) και των Τροφίμων & Ζώων ζώντων (+9,8%). Μικρότερη αύξηση εξαγωγών εμφανίζει η κατηγορία των Ποτών & Καπνού (+6,5%).

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, σημείωσαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών/Καυσίμων (-38,6%), των Πρώτων Υλών (-24,4%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών προϊόντων (-17,1%). Μικρότερη μείωση καταγράφουν οι εξαγωγές των Βιομηχανικών Προϊόντων (-9,5%) και των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-6%), ενώ πολύ μικρή μείωση (-2,2%) καταγράφουν οι εξαγωγές των Μηχανημάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις