Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΕΟΠΥΥ, με την οποία ζητά τη μείωση των καταβλητέων δόσεων claw back, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ επισημαίνονται τα εξής: «Σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασης μας, θα θέλαμε να επαναφέρουμε το αίτημα μας για στήριξη των ιατρών και ιατρικών εταιρειών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, μέσω του μέτρου της μείωσης του ποσού των δόσεων του claw back.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 4 της Π.Ν.Π. της 01/05/2020 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Α’ 90/01-05-2020 προβλέπεται, ορθώς, ότι οι επιχειρήσεις με Κ.Α.Δ. 86.10 οι οποίες παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες και οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο του 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, το ποσοστό αυτό θα αντισταθμίζεται μέσω μείωσης του ποσού των καταβλητέων δόσεων του claw back από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως είναι ότι, εκτός από τις κλινικές και τα νοσοκομεία που αφορά η συγκεκριμένη μείωση, ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είτε μιλάμε για ιατρείο είτε για ιατρική εταιρεία έχει πληγεί στον ίδιο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με τα ποσοστά μείωσης τζίρου για τους συγκεκριμένους μήνες να ανέρχονται και στο 60% με 70%.
Θεωρούμε αυτονόητο το αίτημα μας για αντίστοιχο μέτρο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με μοναδικό κριτήριο την μείωση του τζίρου χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί ή εξαιρέσεις που να συνδέονται με το μισθολογικό κόστος αφού σε μεγάλο ποσοστό οι φορείς Π.Φ.Υ. δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν ελάχιστο», καταλήγει ο ΙΣΑ.