Χρηστικά

Μείωση ΦΠΑ: Από σήμερα στο ράφι


Από σήμερα αναμένεται να ισχύσουν οι μειώσεις ΦΠΑ στις τιµές βασικών προϊόντων στο ράφι, καθώς και υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, το ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο αναµένεται να δουν από αύριο οι καταναλωτές στο πλαίσιο του φορολογικού πακέτου ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι παρεµβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που τίθενται σε εφαρµογή από αύριο περιλαµβάνουν:  

  • Τη µετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε ΦΠΑ 13% για βασικά προϊόντα στα ράφια, όπως είναι τα λάδια, παρασκευάσµατα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύµες, αλάτι, ξύδια, ζάχαρη, προϊόντα δηµητριακών, παρασκευάσµατα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσµατα για σούπες, ζωµοί και γενικώς τα τυποποιηµένα µη νωπά τρόφιµα. Επίσης, περνούν σε µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ ο καφές και άλλα δηµοφιλή ροφήµατα. Εφόσον η µείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιµή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει µια µείωση της τάξης περίπου του 9%. Για παράδειγµα, η τιµή του τυποποιηµένου και συσκευασµένου ρυζιού από 4,70 ευρώ το κιλό θα µειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ενα πακέτο µακαρόνια από 0,50 ευρώ αναµένεται να κοστίζει 0,45 ευρώ.
  • Τη µετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε συντελεστή 13% των υπηρεσιών εστίασης. Συγκεκριµένα, µετατάσσεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ η εκµετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινοµαγειρείων και άλλων συναφών µε αυτές επιχειρήσεων. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο καφές, τα αναψυκτικά και τα οινοπνευµατώδη ποτά παραµένουν σε ΦΠΑ 24%. Ενας µέσος λογαριασµός σε εστιατόριο για µια τετραµελή οικογένεια υπολογίζεται σήµερα σε περίπου 50 ευρώ. Από αυτά, υπολογίζεται ότι θα υπαχθεί στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ το ποσό των 40 ευρώ, δηλαδή το 80%. Ετσι, µε τη µείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13% ο συνολικός λογαριασµός για µια τετραµελή οικογένεια πρόκειται να µειωθεί από 50 σε 46,5 ευρώ.
  • Το ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο µετατάσσονται από ΦΠΑ 13% σε 6%. Μια µέση διµηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της µείωσης στα 93,80 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,20 ευρώ.
  • Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δοµές για άτοµα µε ειδικές ανάγκες και δοµές που παρέχουν κατάλυµα σε άτοµα µε νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 13%. Από τις διατάξεις µείωσης του ΦΠΑ επέρχεται για φέτος απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ και 667 εκατ. ευρώ το 2020.