Πολιτική

Τσίπρας: Εξαγγέλλει μείωση φόρων, αύξηση μισθών και θέσεις εργασίας


Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και αμέσως μετά παρουσιάζει το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα

Μείωσης της φορολογίας εισοδήματος, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αύξηση μισθών και θωράκιση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι οι βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα παρουσιάσει το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λίγο νωρίτερα στις 6:30 το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για να ζητήσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αμέσως μετά, το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στις 8:00 το βράδυ θα παρουσιάσει το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του προγράμματος επιμελήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δομηθεί πάνω στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην ανάδειξη των διαφορών με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στο σημαέιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί τις ασάφειες που υπάρχουν στο πρόγραμμα της ΝΔ ιδιαίτερα με την «επταήμερη εργασία», που σημαίνει αν μη τι άλλο αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό και με τις αντιδράσεις του ΣΕΒ για το νέο αυστηρότερο πλαίσιο των απολύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώνει μειώσεις φόρων, αύξηση της απασχόλησης αλλά και θωράκιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία, θα ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία περιλαμβάνει:

  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα. Από την 1η Φεβρουαρίου, μετά την αύξηση κατά 11% (και την κατάργηση  του υποκατώτατου μισθού) βρίσκεται στο ποσό των 650 ευρώ, και το 2020 θα αυξηθεί πιθανότατα στα 700 ευρώ. Επίσης θα ανακοινώσει σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, πιθανότατα συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα.
  • Θωράκιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τόσος την τήρηση των ωραρίων εργασίας όσο και στην εφαρμογή του νέου αυστηρότερου πλαισίου των απολύσεων, που  απαιτεί πλέον αιτιολόγηση από την πλευρά του εργοδότη.
  • Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες στα ίδια επίπεδα και μειώσεις των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ (αντί για 12.000 ευρώ, σήμερα) και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 για περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ. Ήδη ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε για το 2019 έως και 30% για περιουσίες έως 200.000 ευρώ.
  • Ισχυρά κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης, ώστε μέχρι το 2023 να δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Ήδη από το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και  της Eurostat, έχουν δημιουργηθεί περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Την εφαρμογή της μείωσης του φόρου στις επιχειρήσεις που έχει ήδη ανακοινωθεί, κατά μία εκατοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, αλλά και πρόσθετη μείωση για όσες αυξάνουν την απασχόληση.
  • Καμία αλλαγή στον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νόμο, ο οποίος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και  τη «σιγουριά» του ασφαλιστικού συστήματος. Στο σημείο αυτό θα τονίσει τους κινδύνους από τους πειραματισμούς που προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ και τη συμμετοχή των ιδιωτών στη δημόσια ασφάλιση.
  • Ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα εγγυάται την προστασία των αδύναμων, τόσο ως προς την πρόσβασή τους στην νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και στην εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, με τη χορήγηση επιδομάτων όπως το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου κ.λπ.
Διαβάστε επίσης