Οικονομία

Καμπανάκι για τις εξαγωγές από τη βουτιά του Απριλίου


Στον αντίποδα καλπάζουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό - Μειώθηκε λόγω καυσίμων τo έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Καμπανάκι για την πορεία των εξαγωγών αγαθών χτυπάνε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας τον περασμένο Απρίλιο την ώρα που οι εισπράξεις από τον τουρισμό καλπάζουν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ τον Απρίλιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε αύξηση κατά 120,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,8 δισεκ. ευρώ. 

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται βασικά στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, αλλά και στην αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό.

Ωστόσο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές (ή σημείωσαν αύξηση 1,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,1% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατά 7,2% κατέγραψαν σε σταθερές, αποπληθωρισμένες, τιμές.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% σε τρέχουσες τιμές και 6,1% σε σταθερές τιμές.

Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική για τη συνέχεια, καθώς στόχος των εξαγωγέων είναι για φέτος οι εισπράξεις από τις εξαγωγές να φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ, από 54,7 δισ. ευρώ, που ανήλθαν το 2022.

Πάνω ο τουρισμός

Επίσης, οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 30,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 19,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,0 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισεκ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές (με καύσιμα και πλοία) σημείωσαν αύξηση κατά 12,0% σε τρέχουσες τιμές (8,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 2,1% σε τρέχουσες τιμές (-0,3% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4% ή αύξηση 0,3% σε σταθερές τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 0,3% ή κατά 3,8% σε σταθερές τιμές.

Ακόμη, η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε στη μεγαλύτερη έκτασή της από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 38,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, αυξήθηκε και διαμορφώθηκε σε 1,7 δισεκ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μειώθηκε κατά το ήμισυ περίπου, έναντι του ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2022, και διαμορφώθηκε σε 3,7 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα