Οικονομία

Μείωση 20% του ΕΝΦΙΑ σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα


Την επαναφορά της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Όπως προσθέτει η εφημερίδα, για τα υπόλοιπα ακίνητα η μείωση θα είναι 8% μεσοσταθμικά, ενώ υψηλότερο φόρο θα καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές «φιλέτα» που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα. Για παράδειγμα, κάποιος που πλήρωσε το 2018 ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ, θα καταβάλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ποσό μειωμένο κατά 150 ευρώ δηλαδή 350 ευρώ.

Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη καθώς, μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

Τα έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 και από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων –σήμερα υπολογίζονται με 1 ευρώ το στρέμμα ανεξαρτήτως της τοποθεσίας που είναι–παρέχουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε φέτος.

Περιθώρια για περιστολή στον ΕΝΦΙΑ δίνει η καλύτερη εισπραξιμότητα που υπήρξε στον φόρο ακίνητης περιουσίας καθώς σημειώθηκε βελτίωση και εισπράχθηκαν 110 εκατ. περισσότερα.

Ετικέτες ΕΝΦΙΑ