Τουρισμός

Μεικτές αντιδράσεις για τα "ουρι-δρόμια" στο Παρίσι


Μεικτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Παρίσι η εμφάνιση των "ουρι-δρομίων" ("Uritrottoir"' - λέξη την οποία η Γάλλοι κατασκεύασαν από τις λέξεις «ουρητήριο» και «πεζοδρόμιο»). Πρόκειται ουσιαστικά περί δημόσιων ουρητηρίων για άνδρες, τα οποία σχεδίασε και κατασκεύασε  το στούντιο Faltazi σε... πεζοδρόμια.

Η Πόλη του Φωτός ταλαιπωρείται από τα «άγρια πιπί», όπως λένε οι Γάλλοι αυτούς που δεν κρατιούνται μέχρι να βρουν τουαλέτα και καταφεύγουν... σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Όμως κάποια "ουρι-δρόμια" ξεσήκωσαν αντιδράσεις από κατοίκους και καταστηματάρχες. Ειδικά αυτό που τοποθέτησαν στην Ile Saint-Louis, πέρασμα τουριστών που επιθυμούν να ρεμβάσουν δίπλα στον Σηκουάνα, οδήγησε τους κατοίκους να συντάξουν επιστολή προς το Δημαρχείο, ζητώντας την απομάκρυνσή του, καθότι είναι «απρεπές», «ενθαρρύνει επιδειξίες» και απέχει μόλις 20 μέτρα από ένα Δημοτικό σχολείο.

Παρισι, Uritrottoir

Αντιθέτως, δεν υπήρξαν τέτοιας έκτασης αντιδράσεις για τα άλλα τρία που τοποθετήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα: Πλατεία Τίνο Ρόσι, Πλατεία Ανρί Φρεσνέ και Λεωφόρος Κλισί.

Το σχεδιαστικό στούντιο Faltazi εγκατέστησε αρχικά τρία στη Νάντη -την έδρα του στούντιο - και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισυνελέγησαν από αυτά 6.000 λίτρα ούρων, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα κατέληγαν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

Πλέον, η Νάντη περηφανεύεται για οκτώ «ουρη-πεζοδρόμια» και υπάρχουν σχέδια και για άλλα.

Σχολιάζοντας την αντίδραση των Παριζιάνων, ο Αριέλ Βέιλ, δήμαρχος του 4ου Διοικητικού Διαμερίσματος του Παρισιού, είπε ότι αυτά τα δημόσια ουρητήρια είναι αναγκαία και ότι αυτό στην Ile Saint-Louis θα τοποθετηθεί σε άλλο σημείο.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, τότε απλά οι άντρες θα ουρούν στον δρόμο. Αν πράγματι ενοχλεί τους κατοίκους, θα βρούμε άλλο μέρος» δήλωσε στη Guardian, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Uritrottoir, Παρίσι
Διαβάστε επίσης