Με Άποψη

Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο


Η ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων ήταν μόνον το πρόσχημα για τη συνάντηση Βαλκάνιων ηγετών στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με guest star τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελενσκι

Οπως αποδεικνύεται, ο πραγματικός στόχος ήταν να δρομολογηθεί η στήριξη των χωρών των Βαλκανίων προς το Κίεβο, με «δόλωμα» την ενταξιακή προοπτική τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση του με τον Ζελένσκι: «Η Αθήνα γίνεται σήμερα σημείο συνάντησης όλων των χωρών της περιοχής. Η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των κρατών της δυτικής βαλκανικής συνεχίζεται. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διαδρομή περνά μέσα από την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη ερμηνεύεται από διεθνείς σχολιαστές ως κίνηση αναβαθμισμένης εμπλοκής στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και αναμένεται ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, διευρύνοντας το μεταξύ τους χάσμα.

Προφανώς έγινε με συναίνεση-παρότρυνση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα