Επιχειρήσεις

Μεγάλου/Πειραιώς: Επαρκώς προετοιμασμένες οι τράπεζες, δίνουν λύσεις


Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς προετοιμασμένες και μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η πανδημία, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, συμμετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο διεθνής οργανισμός Global Federation of Competitiveness Councils (GFCC).

«Διαθέτουν τη ρευστότητα και τα κεφάλαια που απαιτούνται», είπε ο κ. Μεγάλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε ψηφιακό επίπεδο έχουν γίνει τεράστια βήματα και ότι «σε δύο μήνες επιτύχαμε πρόοδο μιας δεκαετίας»

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς οn line συζητήσεων με συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, που διοργανώνει το GFCC, στο οποίο ο κ. Μεγάλου είναι Distinguished Fellow. Στόχος αυτών των webminars είναι να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και να αξιοποιηθούν η εμπειρία και οι γνώσεις των μελών του οργανισμού σε περισσότερες από 30 χώρες. Μέλη του GFCC είναι επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, καθώς και προσωπικότητες της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απαρίθμησε ως παράγοντες για την επανεκκίνηση των οικονομιών, την ενίσχυση από τις τράπεζες των επιχειρήσεων που ήταν υγιείς πριν από την κρίση, την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει παίξει κρίσιμο ρόλο και την στήριξη από πλευράς του δημόσιου τομέα, η οποία σε αυτή τη συγκυρία τόνισε ότι «είναι χωρίς προηγούμενο».

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις από τις τράπεζες και τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας. Οσον αφορά τις επενδύσεις, ανέφερε ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του δημόσιου τομέα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας, θα λειτουργεί πιο «αμυντικά» λόγω της αβεβαιότητας.

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι «έχοντας τα κεφάλαια και τη ρευστότητα που απαιτείται, παρέχουν στήριξη στους πελάτες τους με μια σειρά από δράσεις και διευκολύνσεις ειδικά στο μέτωπο της ρευστότητας και σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα.

Οσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, είπε: «Επικοινωνήσαμε με το σύνολο των πελατών μας που επηρεάζονται από την κρίση και προσφέραμε στοχευμένες λύσεις, οι οποίες καλύπτουν κάθε πρόβλημα ρευστότητας. Διανύουμε μια περίοδο με προκλήσεις για ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνολικά για την οικονομία. Εχουμε αναλάβει με ευθύνη το ρόλο που μας αναλογεί στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας, επιδιώκοντας να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από την πανδημία στους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία».

Διαβάστε επίσης