Επιχειρήσεις

Μεγάλη υπερκάλυψη στο placement των ΕΛΠΕ πριν ακόμα ανοίξει το βιβλίο προσφορών


Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από διεθνή χαρτοφυλάκια για τις μετοχές της HelleniQ Energy/ΕΛΠΕ, που βγαίνουν σήμρα προς πώληση από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας - τον όμιλο Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ.  Λόγω της μεγάλης ζήτησης και των πολλών προσφορών το placement ενδέχεται να ολοκληρωθεί αυθημερόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά (έως 36,6 εκατ. μετοχές τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 280 εκατ. ευρώ) υπερκαλύπτεται ήδη από τις προεγγραφές, πριν ακόμα ανοίξει επίσημα το βιβλίο προσφορών.  Οι "προεγγραφές" δεν είναι  απολύτως δεσμευτικές και οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν μόνο το ποσό που θα διαθέσουν, χωρίς να ορίζουν προσφερόμενη τιμή.  Δεν πρόκειται όμως να υπάρξουν σημαντικές υπαναχωρήσεις- αντίθετα οι προσφορές θα πολλαπλασιαστούν με το άνοιγμα του βιβλίου, μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα διατεθεί τελικά το 10% ή το 12% των μετοχών της HelleniQ Energy/ΕΛΠΕ. Προφανώς το ποσοστό θα αποφασιστεί βάσει των προσφορών που θα υποβληθούν και της τιμής διάθεσης που θα διαμορφωθεί.

Από το σύνολο των μετοχών που θα δοθούν μέσω του placement, το 60% (δηλαδή 6% έως 7,2% θα διαθέσει ο όμιλος Λάτση, ο οποίος κατέχει τώρα το 47,12%. και θα μείνει με 39,92% έως 41,12%

Το υπόλοιπο 40% του πακέτου (4% -4,8% της εταιρείας) θα παραχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει τώρα συμμετοχή  35,48% και θα μείνει με  30,68% έως 31,48%.

Από την ως τώρα διαδικασία συγκέντρωσης soft commitments προκύπτει υπερκάλυψη της προσφοράς στο σύνολό της (σ.σ. 12%).

Πέραν της υπερκάλυψης που αναμένεται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για την αγορά η τιμή διάθεσης, η οποία θα επηρεάσει ασφαλής και την πορεία της μετοχής των ΕΛΠΕ στο χρηματιστήριο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εν όψει του placement η μετοχή κινήθηκε ανοδικά, κερδίζοντας περίπου 14%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα