Ελλάδα

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών στο Σύνταγμα


Χιλιάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού που πλήττονται από την υγειονομική κρίση έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα μπροστά στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απουσία μέτρων στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού από την κυβέρνηση.  

sytnagma

Η διοργανώτρια Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος (ΠΟΘΑ), «εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι πλήττονται από την υγειονομική κρίση αλλά κι από την άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να εξετάσει τα αιτήματά τους, να συνδιαλλαγεί σοβαρά και να δώσει κάποιες ουσιαστικές λύσεις, ξέρουμε καλά ότι ο πολιτισμός σώζεται μόνον όταν σώζονται οι άνθρωποι», διατύπωσε τα ακόλουθα αιτήματα: 

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • 'Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς - φυσικά πρόσωπα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις