Πολιτική

Μεγάλη ενεργειακή μονάδα στην Αίγυπτο υλοποιεί η Siemens


Τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως

 Τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως υλοποιεί η Siemens στην Αίγυπτο, έργο μέσω του οποίου θα μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα περίπου 15 εκατομμύρια Αιγύπτιοι. Η εταιρία παρέδωσε τους πρώτους τέσσερις αεριοστρόβιλους κλάσης "Η" στη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην πόλη Μπένι Σουέφ, περίπου 110 χλμ νότια του Καϊρου, πριν από λίγες ημέρες. 

Η μονάδα θα αρχίσει να παρέχει ρεύμα στο εθνικό δίκτυο από τα τέλη του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους, αφού πρώτα λειτουργήσει στη λεγόμενη απλή λειτουργία του κύκλου. Θα ακολουθήσει σταδιακή προσθήκη των εναλλακτών θερμότητας και ατμοστροβίλων, θα επεκταθεί σε λειτουργία συνδυασμένου κύκλου, για να φτάσει τελικά σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4,8 gigawatts (GW). 

Για ένα «έργο- ορόσημο στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών της χώρας» έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, Mohamed Shaker, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το έργο θα έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Διεύθυνσης Power&Gas της Siemens, Willi Meixner, τόνισε ότι «η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αιγύπτου υπογραμμίζει την ανάγκη να παρέχουμε οικονομικά προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας, να δώσουμε ώθηση στην αποδοτικότητα της ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μείγμα της χώρας».

Πέρων αυτών, η Siemens παρουσίασε τη νέα καμπάνια της στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, με τίτλο "Ingenuity for life". Η εκστρατεία προβολής αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της εταιρίας στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. 

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Siemens για την ανάπτυξη της τοπικής τεχνογνωσίας και σε συνεργασία με το αιγυπτιακό υπουργείο Ενέργειας, η εταιρία επιδιώκει να δημιουρήσει έναν πυρήνα Αιγυπτίων ειδικών. Έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύει την πρώτη ομάδα 600 Αιγυπτίων μηχανικών και τεχνικών, ενώ απασχολεί στο εργοτάξιό της περίπου 4.000 ειδικευμένους Αιγύπτιους εργαζομένους.