Οικονομία

Εφιαλτικές προβλέψεις για τις τιμές του φυσικού αερίου


Άλμα έως τα 100 ευρώ βλέπει το πιο μαύρο σεναριο της Citi

Φόβους για ντόμινο επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία προκαλούν οι προβλέψεις αναλυτών και διεθνών για την περαιτέρω πορεία των τιμών φυσικού αερίου. Το ράλι αναμένεται συνεχιστεί και η Citigroup τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχυ, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει  στα 100 δολάρια ανά μονάδα μέτρησης (εκατομμύριο θερμικές μονάδες), σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχτεί ιδιαίτερα κρύος.

Οι τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη καθώς τα χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη, η έκρηξη στη ζήτηση στην Κϊνα και περιορισμοί στις προμήθειες από τη Ρωσία και τη Νιγηρία έχουν οδηγήσει σε έναν πόλεμο προσφορών.

Σε Ιαπωνία και Κορέα καταγράφεται αύξηση 50% αυτό τον μήνα, στα 30 δολάρια ανά mmBtu, ενώ στην Ευρώπη το LNG έχει ανέβει 40%, κοντά στα 25 δολάρια. Στις ΗΠΑ, οι αυξήσεις είναι πιο ήπιες.

Οι μέσες τιμές το επόμενο τρίμηνο θα είναι μέτρια υψηλότερες από το τρέχον επίπεδο, εκτιμά στο βασικό σενάριο η Citi. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα νέας εκτίναξης, αν ο χειμώνας αποδειχτεί ασυνήθιστα κρύος και οι τυφώνες στον κόλπο του Μεξικό διαταράξουν την προμήθεια αερίου. Σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν αποκλείει τα φορτία να φτάσουν έως και τα 100 δολάρια ανά mmBtu

Το ράλι στις τιμές του LNG, πάντως, αναμένεται να ανακοπεί και οι τιμές να πέσουν 70% έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 από τα επίπεδα που θα φτάσουν τον χειμώνα, εκτιμά ο οίκος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης