Πολιτική

Μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα – Δριμεία κριτική στο υπ.Υγείας από αντιπολίτευση και φορείς


Οξύτατο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, την ώρα μάλιστα που ο πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιδημία γρίπης, τον κορονοϊό και άλλων ιώσεων που «χτυπούν» κυρίως τα παιδιά. Αντυπυρετικά χάπια, αναλγητικά και σιρόπια, φάρμακα δηλαδή «πρώτης ανάγκης» βρίσκονται σε έλλειψη, γεγονός που προκαλεί δυσεπίλυτα προβλήματα. 

Το ζήτημα βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει μύδρους κατά του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στον υπουργό Θάνο Πλεύρη. "Το έχουμε εμπεδώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν οι ακροδεξιοί εταίροι του κ. Μητσοτάκη ζορίζονται από την κοινωνική κατακραυγή, επιστρατεύουν αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά: την πολιτική θρασύτητα και χυδαιότητα.

Ο κ. Πλεύρης είναι ο Υπουργός Υγείας που έχει την πολιτική ευθύνη της υγειονομικής τραγωδίας που έζησε η χώρα, της διάλυσης του ΕΣΥ και των δραματικών ελλείψεων εδώ και μήνες σε φάρμακα πρώτης ανάγκης. Όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε κανένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που αφορά την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο αγωνιά «να κάνει αντιπολίτευση» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά αντί να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί, εκτοξεύει ανερυθρίαστα λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τις αθλιότητες του δεν αξίζει καν να τις σχολιάσει κανείς. Αυτό που έχει αξία για τη Δημόσια Υγεία και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας, είναι να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη", επισήμανε ο κ.Ξανθός.

"Πυρά" προς το υπουργείο Υγείας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Για το μείζον αυτό θέμα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πήρε θέση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και δη στην ηγεσία του υπουργείο Υγείας. Τονίζει, μάλιστα, ότι η τελευταία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, σημειώνοντας πως Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, "στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση", αναφέρει ο ΠΙΣ.

Επίσης κάνει λόγο για "αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς".

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τοποθετήθηκε χθες για το άκρως σημαντικό αυτό θέμα,  υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων συνδέεται με τη μεγάλη ζήτηση και τη χαμηλή παραγωγή που δημιουργεί η παγκόσμια αδυναμία των εταιριών να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κατά τον προσφιλή του λαϊκισμό, με μοναδικό σκοπό το μικροκομματικό όφελος από ένα παγκόσμιο πρόβλημα, φθάνει στο σημείο να μας κατηγορήσει και για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε όλη την Ε.Ε., ακόμη και στις χώρες που οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλές, λόγω της μείωσης παραγωγής στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα