Αγορές

Μεγάλα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα – Συνεχίζεται το ράλι με νέα ρεκόρ


Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων (άνοδος τιμών) των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που σημειώνουν νέα ρεκόρ, προσελκύοντας μάλιστα αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Καταλυτική η επίδραση της απόφασης του Eurogroup να δώσει «πράσινο φως» για εκταμίευση των κερδών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, που εντάσσεται στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Η κίνηση αυτή ήταν σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται δημοσιονομικά σε καλό δρόμο.

Το μινι ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη εβδομάδα, επιταχύνθηκε την Παρασκευή μετά τα καλά νέα από το Eurogroup και συνεχίζεται σήμερα, με μεγάλο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, υποχωρώντας οριακά κάτω από 2,30%,  περίπου 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Νωρίτερα έπεσε και κάτω από 2,29%. Επισημαίνεται ότι όταν εκδόθηκε τον Ιανουάριο, διατέθηκε με απόδοση 3,60%. Αυτή η μεγάλη πτώση απόδοσης σημαίνει αντίστοιχη μεγάλη άνοδο τιμής, που μεταφράζεται σε ανάλογα κεφαλαιακά κέρδη και υπεραξίες για τους επενδυτές – της τάξεως του 35% σε τρεις μήνες!

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου  κινείται σε χαμηλά 13 ετών και πλέον. Διαμορφώνεται αυτή την ώρα κάτω από 3,48% (στο 3,476%), περίπου 7 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Στους επενδυτές που το αγόρασαν όταν εκδόθηκε, αποφέρει κεφαλαιακό κέρδος  της τάξεως του 11% σε ένα μήνα!

Διαβάστε επίσης