Τράπεζες

Μεγάλα κέρδη από κόκκινα δάνεια: Οι servicers βγάζουν πιο πολλά από τις τράπεζες


Δείκτη απόδοσης κεφαλαίου πάνω από 18 είχαν οι servicers το 2022, πέντε μονάδες μεγαλύτερο από τον δείκτη των τραπεζών

Άκρως επικερδής αποδεικνύεται η δραστηριότητα των εταιρειών που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια ύψους άνω των 90 δισ. ευρώ και έχουν καταφέρει να είναι πιο αποδοτικές από τις ίδιες τις τράπεζες! Η αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους, δηλαδή η σχέση των κερδών με τα ίδια κεφάλαια, το 2022 ξεπέρασε το 18% και ήταν 5% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ελληνικών τραπεζών.

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχουν δημιουργήσει ένα κύκλο πιο κλειστό και από τον αντίστοιχο των τραπεζών, όπου κυριαρχούν συντριπτικά οι τέσσερις συστημικές. Στον χώρο των ΕΔΑΔΠ έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά 26 εταιρείες, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ενώ λειτουργούν σήμερα οι 23.

Όμως, οι τρεις εταιρείες που προέκυψαν μέσα από ισάριθμες ελληνικές τράπεζες (Do Value από τη Eurobank, Cepal από την Alpha και Intrum από την Πειραιώς) είναι αυτές που κυριαρχούν απόλυτα στον κλάδο, με σωρευτικό μερίδιο αγοράς 84%, με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων.

Οι εταιρείες διαχείρισης και, πρωτίστως, οι τρεις κορυφαίες έχουν δει τα μεγέθη τους να γιγαντώνονται, όσο ωριμάζει η αγορά της διαχείρισης κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ, το 2022 το συνολικό ενεργητικό των ΕΔΑΔΠ ανήλθε σε 1,44 δισεκ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και των υποχρεώσεων των ΕΔΑΔΠ περιλαμβανομένων των προβλέψεων, ανήλθαν σε 891 εκατ. ευρώ και 546 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Εντυπωσιακή ήταν η κερδοφορία τους, καθώς τα κέρδη των ΕΔΑΔΠ το 2022 διαμορφώθηκαν σε 164 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους (891 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκε, έτσι, ένας δείκτης αποδοτικότητας που έφθασε στο 18,4%, έναντι 13,4% για τις τράπεζες το 2022. Έτσι,  διαχείριση κόκκινων δανείων αποδεικνύεται αποδοτικότερη από την ίδια την τραπεζική δραστηριότητα.

Άλλωστε, το σύνολο των δανείων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ συναγωνίζεται ευθέως το ύψος των δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, καθώς στα χρόνια της κρίσης τα κόκκινα δάνεια είχαν ξεπεράσει και το 50% των χαρτοφυλακίων και τα περισσότερα σήμερα έχουν περιέλθει στη διαχείριση των ΕΔΑΔΠ.

Δάνεια 90,5 δισ. στους servicers, το 74% από funds

Το 2022, όπως σημειώνει η ΤτΕ, η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων ανήλθε σε 90,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το 74% αφορά ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (σ.σ.: πρόκειται για τα funds που αγοράζουν δάνεια) και το υπόλοιπο 26% αφορά τη διαχείριση ανοιγμάτων για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η μεγάλη έκρηξη των εργασιών των ΕΔΑΔΠ σημειώθηκε την τελευταία διετία, με την κορύφωση των τιτλοποιήσεων που έγιναν με τις κρατικές εγγυήσεις από το σχέδιο «Ηρακλής». Όπως αναφέρει η ΤτΕ, κατά πλειονότητα τα ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχουν ανατεθεί σε αυτές την τελευταία διετία, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ).

Τα υπό διαχείριση ανοίγματα το 2022 εξακολουθούσαν να αφορούν κυρίως ΜΕΑ (σε ποσοστό 82%) και σε μικρότερο ποσοστό (18%) εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Από τα δάνεια που έχουν ανατεθεί από funds, οι εταιρείες διαχείρισης συγκέντρωσαν το 2022 συνολικά 3,87 δισ. ευρώ, ενώ από τα δάνεια που ανέθεσαν τράπεζες η «συγκομιδή» ήταν 1,94 δισ.  Δηλαδή, συνολικά κατάφεραν να εισπράξουν περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ.
Σχετικά μικρό ποσοστό αυτών των εισπράξεων, περίπου 15%, προήλθαν από «σκληρές» εισπρακτικές τακτικές ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, δηλαδή κυρίως από πλειστηριασμούς. Στα δάνεια που έχουν ανατεθεί από funds, οι ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων έφεραν 0,73 δισ. και στα δάνεια από τράπεζες 0,18 δισ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις