Χρηστικά

Με τιμή ρεκόρ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης


Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεπεράσει το 1,55 ευρώ ανά λίτρο στα αστικά κέντρα

Αντιμέτωποι με τιμή-ρεκόρ στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται βρεθούν οι καταναλωτές από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα ξεκινήσει η διάθεσή του. 

Παράγοντες της αγοράς και πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η τιμή θα ξεπεράσει το 1,55 ευρώ ανά λίτρo στα αστικά κέντρα, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης στην αντλία, δημιουργεί μια άκρως δυσμενή συνθήκη για τους καταναλωτές. 

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα το τελευταίο διάστημα, «σκαρφαλώνοντας» στα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών και ειδικών αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 δολάρια τις προσεχείς εβδομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει την επιδότηση στην αντλία, οι πρατηριούχοι προβλέπουν ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερή.

Γιατί δεν χορηγείται εφέτος το επίδομα θέρμανσης στην αντλία;

Πώς αιτιολογεί το υπουργείο Οικονομικών τη μη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στην αντλία για τη φετινή χρονιά; Τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πως "οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι- στην έναρξη της χειμερινής περιόδου- εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο, αν και η εν λόγω αγοράς έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες. Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. 

Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.)".

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις οικογένειες με παιδιά και η κατάργηση της διπλής επιδότησης, αποτελούν τις σημαντικότερες αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης.
Αντιθέτως τα ποσά που θα δοθούν όσο και η διεύρυνση στους δικαιούχους που έγινε από πέρσι, θα παραμείνουν σταθερά.
Σ’ ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, με βάση το νέο πλαίσιο, διαμορφώνονται ως εξής:

  • για τον άγαμο στα 16.000 ευρώ
  • για τον έγγαμο στα 23.000 ευρώ
  • για τις οικογένειες με παιδιά αυξάνονται από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο στα 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. 

Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα