ΕΥΖην

Με τιμή εκκίνησης 200.000-300.000 ευρώ έργο του Τσαρούχη σε δημοπρασία


Πλειάδα καλλιτεχνών που θεωρούνται από τους θεμελιωτές της ελληνικής ζωγραφικής καθώς και μια ευρεία συλλογή από έργα δημιουργών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη περιλαμβάνει η μεγάλη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα του VERGOS Auctions η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1η Ιουνίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο χώρο του Ζαππείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, το μήνα της νεότητας, της καρποφορίας και της αναγέννησης, καθώς απεικονίζει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), «Μάης», το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης (200.000-300.000 ευρώ) και το οποίο ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του έτους όπως τους εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη: «Εμπνεύστηκα γι΄αυτές τις 12 εικόνες, όχι από τα βυζαντινά, όπως ενόμισαν πολλοί, αλλά από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό, όσο και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος, που βάζουν στο Χριστό ένα ζώσμα από διαφανές μεταξωτό ύφασμα. Κι αυτές με φόντο χρυσό κατ΄απομίμηση των βυζαντινών», αναφέρει μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύνολο αυτών των έργων.

Ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του ΄80 της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας Chryssa (1933-2013), το «Newspaper», αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Η ίδια αντλούσε την έμπνευσή της από τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ κατά τη διάρκεια των εικαστικών της αναζητήσεων, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη δύναμη της μη αναγνωρίσιμης έννοιας των γραμμάτων. Κατόπιν δημιουργεί πίνακες με έμπνευση από τη δομή της εφημερίδας.

Δύο ακόμη έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους αξία τελώντας υπό την προστασία του ελληνικού κράτους: α) το έργο του Θεόφιλου (1871 - 1934), «Οι οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης καταστρέφουν τους Τούρκους περί το Βαλτέτσι το 1821», εμπνέεται από τα ιδιαίτερα προσφιλή προς τον καλλιτέχνη θέματα της ελληνικής Επανάστασης και β) η «Σύνθεση» με γυναικείες φιγούρες και άγγελο και το προσχέδιο που τη συνοδεύει του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878 - 1967), με τις ονειρικές μορφές που είναι χαρακτηριστικές του προσωπικού του ύφους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέχνη