Αγορές

Με τη σκυτάλη στα blue chips συνεχίζεται η άνοδος στο ΧΑ


Τα εμποροβιομηχανικά blue chips πήραν τη σκυτάλη από τις τραπεζικές μετοχές και οδηγούν τη χρηματιστηριακή αγορά σε ανοδική τροχιά, δίνοντας ώθηση  στους βασικούς δείκτες. Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο εντυπωσιακός τζίρος ( 44 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης) υποδηλώνουν δραστηριοποίηση ξένων funds και εγχώριων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, που καλύπτει το 1/4 του συνολικού τζίρου και η συμπεριφορά της στο ταμπλό αποτελεί καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος.

Στο επίκεντρο της προσοχής και η μετοχή της Attica Bank, που επανήλθε σήμερα στο ταμπλό και έχει κινηθεί από το limit down (-28,4%)  μέχρι +24%.
Η συνολική εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων και ο μεγάλος τζίρος στη σημερινή, δείχνουν ότι ο έλεγχος της αγοράς έχει περάσει στα χέρια hedge fund και άλλων επιθετικών χαρτοφυλακίων, που συνδυάζουν τοποθετήσεις σε μετοχές και κινήσεις στα Παράγωγα, επιδιώκοντας  να κοντρολάρουν τις εξελίξεις και να μεγιστοποιήσουν το όφελος.

Τώρα το κρίσιμο ερωτηματικό για την αγορά είναι πού θα ισορροπήσει η Πειραιώς και πόσο θα επηρεάσει στη συνέχεια το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα.

Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς, αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχισθεί με αργούς ρυθμούς και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση των 910 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθούν τώρα ισχυρή αντίσταση.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, που ενισχύθηκαν σταδιακά. Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται τώρα σε υψηλά ημέρας.

O Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις  911 μονάδες, με άνοδο 1,60%. Κατά 1,65% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.225,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,95%. Προηγείται η Εθνική (+1,7%). Eurobank +1,2%, Attica +1%, Alpha, +0,4%, αμετάβλητη η Πειραιώς, Τρ. Ελλάδος -0,4%.

Διαβάστε επίσης