Οικονομία

Με σύμμαχο τις αγορές


Διεθνείς οίκοι, επενδυτές και επιχειρήσεις περιμένουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Οι αγορές είναι τώρα ο βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, την τόνωση των  επενδύσεων και την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων αποκρατικοποιήσεων.

Μετά την «αμηχανία» που επικράτησε την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, το μινι ράλι των ελληνικών ομολόγων και η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου δείχνουν ότι οι αγορές  συνεχίζουν να ποντάρουν στις προοπτικές που δημιουργεί η ανάδειξης μιας κυβέρνησης η οποία εκ προοιμίου είχε χαρακτηρισθεί ως «φιλικότερη προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Τα πρώτα δείγματα γραφής (φορολογικά μέτρα, χαλάρωση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, χειρισμοί στα θέματα της ΔΕΗ και του Ελληνικού κλπ)  σχολιάσθηκαν θετικά από αναλυτές διεθνών οίκων - οι οποίοι πάντως δεν  εγκατέλειψαν την  προσφιλή τακτική «μια στο καρφί  και μια στο πέταλο», προσθέτοντας στιες εκθέσεις τους τη συνήθη «δόση» προβληματισμού και αμφιβολιών ως προς τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων.

Η επιδοκιμασία εκφράστηκε εμπράκτως και από τους διαχειριστές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που συνέχισαν να ενισχύουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα κρατικά χρεόγραφα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην άνοδο των τιμών.

Οι προοπτικές σε μετοχές και ομόλογα

Το ερώτημα πλέον αν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου κερδίζει 45% από την αρχή του έτους, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +78%(!), ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει πέσει χαμηλότερα από του αντίστοιχου αμερικανικού – δηλαδή οι αγορές είναι θεωρητικά διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα  με χαμηλότερο επιτόκιο απ’ ό, τι τις ΗΠΑ!

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να δημιουργούν την εντύπωση ότι  τουλάχιστον όσον αφορά τα ελληνικά χαρτιά, οι αγορές έχουν φθάσει σε υπερβολές, υπό το κράτος  ευφορίας και υψηλών προσδοκιών.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διόρθωσης. Προς το παρόν όμως, μεσούσης της περιόδου θερινών διακοπών και σε κλίμα επενδυτικής ραστώνης, η άνοδος  των ελληνικών μετοχών και ομολόγων μπορεί να συνεχισθεί, με σύμμαχο το διεθνές περιβάλλον. Η αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και η έμμεση προαναγγελία μείωσης των ευρωπαϊκών σε συνδυασμό με νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δίνει ώθηση στις αγορές.

Οι προαναγγελθείσες κινήσεις της ΕΚΤ  ευνοούν ιδιαίτερα τα ελληνικά ομόλογα – που θα περιληφθούν πιθανότατα στο νέο QE -  και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν περισσότερα κρατικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης και να τα ενεχυριάζουν προς άντληση άτοκης ρευστότητας.

 Οι «χρησμοί» των οίκων αξιολόγησης

Τα υπόλοιπα είναι θέμα τη κυβέρνησης: Τι καινούργιο και σημαντικό θα μπορέσει να παρουσιάσει αυτή και την επόμενη εβδομάδα ώσπου να κλείσει η Βουλή και αν  θα δικαιώσει τις προσδοκίες των επενδυτών, του επιχειρηματικού κόσμου και των διεθνών οίκων που αξιολογούν κάθε της κίνηση.

Αυτή την ώρα οι αγορές είναι σύμμαχοι, αλλά η περαιτέρω στάση τους θα εξαρτηθεί από τις «γνωματεύσεις» των οίκων αξιολόγησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Citi επισήμαινε σε έκθεση της ότι «μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, αρκεί μόνον μια αλλαγή στο επιχειρηματικό κλίμα για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη». Και πρόσθετε «η προοπτική υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης θα είναι αρκετή για να πεισθούν οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Η πρώτη αναβάθμιση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη Fitch. Θα ακολουθήσει στις 23 Αυγούστου έκθεση της Moody’s.

Επισημαίνεται ότι πριν από τις εκλογές η Fitch είχε διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, επικαλούμενη την προεκλογική πολιτική ρευστότητα. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές είχε γνωστοποιήσει ότι αναμένει τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης για τα φορολογικά, τις οποίες θα λάβει υπόψη στην έκθεση.

Οι αγορές προεξοφλούν αναβάθμιση – και θα αντιδράσουν αναλόγως μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού οίκου την Παρασκευή. Ιδιαίτερα θετική θα είναι η αντίδραση, εάν η Fitch κάνει το… «κάτι παραπάνω» - αν μας ανεβάσει δύο βαθμίδες αντί για μία.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα