Πολιτική

Με όπλο τους ανθρώπους


Πολλές φορές οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιήθηκαν απο αυταρχικά καθεστώτα

Η σύγχρονη μεταναστευτική ιστορία περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα τόσο μεγάλων μεταναστευτικών όσο και περιπτώσεις που οι πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης από αυταρχικά καθεστώτα. Η Ευρώπη απο το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αντιμετώπισε μεγάλες εισροές προσφύγων. Για παράδειγμα , στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου,  εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν από την Ανατολική προς την Δυτική Ευρώπη .Η Ευρώπη, μετά, επανεγκατέστησε εκατοντάδες χιλιάδες Βιετναμέζους πρόσφυγες στην δεκαετία του 1980 και του 1990. Δέχθηκε ακόμη μεγάλους αριθμούς μεταναστών από την Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο στην δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων πολλών Μουσουλμάνων.

Πολλές φορές οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιήθηκαν απο αυταρχικά καθεστώτα προκειμένου οι επικεφαλής τους να πετύχουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Από τότε που η Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες τέθηκε σε ισχύ, έχουν υπάρξει τουλάχιστον 75 απόπειρες κρατικών και μη κρατικών φορέων να χρησιμοποιήσουν τους εκτοπισμένους ως μέσο για πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά αποτελέσματα. 

Για παράδειγμα ο  Μουαμάρ αλ Καντάφι, απείλησε να κάνει «την Ευρώπη μαύρη»  αν η ΕΕ αποτύγχανε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. Το όπλο των μεταναστών τον χρησιμοποίησε είτε για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις , είτε για να κερδίσει χρήματα είτε για α έχει ευρωπαϊκή "συμπαράσταση" για τον τερματισμό της στήριξης των διαδηλωτών στην πρώτη φάση της λιβυκής εξέγερσης.  πρώτες ημέρες αυτού που έγινε τελικά η λιβυκή εξέγερση- ο Καντάφι χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο με διάφορους βαθμούς επιτυχίας το 2004, το 2006, το 2008 και το 2010, πριν το παρακάνει με μοιραίο τρόπο το 2011.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στην Γιουγκοσλαβία.Το 1999, ο τότε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αρχικά απείλησε και αργότερα εξόρισε εκατοντάδες χιλιάδες Κοσοβάρους, σε μια προσπάθεια πρώτον να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να ξεκινήσει μια εκστρατεία βομβαρδισμών κατά την διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και στην συνέχεια να αναγκάσει την συμμαχία να την τερματίσει. 

Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα.Ο  Φιντέλ Κάστρο, χρησιμοποίησε  την μετανάστευση ως όπλο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον τρεις φορές: Το 1965, το 1994, και, πιο διαβόητα, κατά την διάρκεια της θαλάσσιας «γέφυρας» Mariel του 1980. Όπως και με τον Καντάφι, οι στόχοι και οι απαιτήσεις του Κάστρο και  συμπεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων, μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι των Κουβανών αεροπειρατών και την συστηματοποίηση της μετανάστευσης μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις