ΕΥΖην

Με νέο look και ταυτότητα το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου, με πρωτότυπα αφιερώματα, νέες ενότητες, παραγωγές και δράσεις

Αέρα ανανέωσης υπόσχεται στους φίλους της Έβδομης Τέχνης ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλώντας μας φέτος να ανακαλύψουμε πρωτότυπα αφιερώματα, νέες ενότητες, παραγωγές και δράσεις.

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει την αυλαία του την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου στο «Ολύμπιον» με την ταινία «Paterson» και κλείνει την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου με το δράμα εποχής «Η χορεύτρια» της Στεφανί ντι Τζιούστο 

221 ταινίες σε 6 αίθουσες 

Οι λάτρεις του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε 221 ταινίες σε έξι αίθουσες προβολών, οι τέσσερις στο Λιμάνι και οι δυο αίθουσες του Ολύμπιον. 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή - ανάμεσά τους και 4 που εντάσσονται στην ενότητα ΄Ελληνες της Διασποράς - καθώς κι ακόμα 11 που έχουν πραγματοποιήσει πρεμιέρα. 

Επίσης θα προβληθούν 5 μικρού μήκους ταινίες που διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ των Κανών, οι 21 βραβευμένες ταινίες από το πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς και το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Όσο αφορά στο Διεθνές πρόγραμμα, το φεστιβάλ υποδέχεται τον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκαντριέ, τον αγαπημένο των αργεντινών, Λεονάρντο Φάβιο, ενώ θα παρουσιάσει και μια ρεκτοσπεκτίβα στον τούρκο δημιουργό Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ. 

Πρεμιέρα στην Ελλάδα θα κάνουν επίσης Ο εμποράκος του Ασγκάρ Φαραντί, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέ, Το άγνωστο κορίτσι, το υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ Βοηθός αγορών του Ολιβιέ Ασαγιάς, η βιογραφία της Εμιλι ντίκινσον στο Σιωπηρό πάθος του Τέρενς Ντέιβις, καθώς και το φιλμ Η γέννηση ενός πάθους του Νέιτ Πάρκετ. 

Masterclass, εικαστικά αφιερώματα και συναυλία 

 Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν δύο masterclass, ένα για την τεχνολογία Virtual Reality, από τον Μισέλ Ρεϊγιάκ και ένα ακόμη από τον 80χρονο σήμερα διευθυντή φωτογραφίας, Λουτσιάνο Τόβολι.

 Τα εικαστικά αφιερώματα του Φεστιβάλ είναι η έκθεση Ψίθυροι στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Πρόσωπα και Χώροι στην γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki (Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ΦΚΘ)

  Ακόμα διοργανώνεται μια συναυλία με μουσική για τον κινηματογράφο σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κι ένα ιδιαίτερο - όπως και ο ίδιος άλλωστε - αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, που αν ζούσε θα γινόταν 75 χρόνων στις 6 Νοεμβρίου (πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα).

Η φετινή κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ (με πρόεδρο τον Αμίρ Ναντερί - έναν απ τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του νέου Ιρανικού Σινεμά - τον πρώτο που εγκατέλειψε το Ιράν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και η τελευταία του ταινία με τίτλο «Βουνό» προβάλλεται στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του 57ου ΦΚΘ), απαρτίζεται φέτος από: τον Γαλλοτυνήσιο διευθυντή φωτογραφίας Jury Σοφιάν Ελ Φανί, τον πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο Πίτερ Σκάρλετ, τη Γαλλίδα σεναριογράφο Φρεντερίκ Μορώ και την Ελληνίδα σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ και πειραματικών ταινιών μικρού μήκους, Εύα Στεφανή.

Καλύτερη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία

Με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνεται η προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ. Βελτιώνονται οι ράμπες, διαμορφώνονται κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιούνται οι χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρία, αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα. 

Στην Προβλήτα Α' θα δημιουργηθούν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες αναπηρίες, ενώ το κοινό του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές κι αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για τα φιλμ Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου και Μια ζωή την έχουμε του Γιώργου Τζαβέλλα, που θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή, ενώ 17 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους, βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι …σινεφίλ σκύλοι-οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ, καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Επίσης, οι τελετές έναρξης, λήξης, καθώς και οι δυο προβολές καθολικής προσβασιμότητας, θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [ΕΝΓ].

Ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης δεν ξεπερνά τις 750.000 ευρώ (ποσό που συναθροίζεται από το 1/4 του ποσού των 1.400.000 των ΕΣΠΑ ήτοι 317.000 ευρώ), 150.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, ποσά από τα εισιτήρια, καθώς και από χορηγίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις