Διεθνή

Με αντι-NAVTEX απαντούν Ελλάδα-Κύπρος ακυρώνοντας τα τουρκικά σχέδια


Ενώ συνεχίζουν τον παρασκηνιακό διπλωματικό μαραθώνιο για την εξασφάλιση διεθνούς υποστήριξης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, Ελλάδα και Κύπρος σπεύδουν να προλάβουν τη δημιουργία τετελεσμένων από  τουρκικής πλευράς, ώστε να μη βρεθούν στην ανάγκη να  καταφύγουν στην έσχατη λύση - στη χρήση στρατιωτικών μέσων - και να περιορίσουν τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου.

ΟΙ δύο χώρες "απαντούν" με αντι-NAVTEX στην τουρκική πρόκληση για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.

Ειδικότερα, η  Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και από την Κύπρο, για τις θαλάσσιες περιοχές που την αφορούν.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με ενδιαφέρον και εύλογη αγωνία αναμένεται τώρα η αντίδραση της Αγκυρας, η οποία επιμένει ότι οι προαναγγελθείσες έρευνες θα γίνουν σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας.

Η ένταση κλιμακώνεται, καθώς στην επίμαχη περιοχή σπεύδουν ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία.

Λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση  επιφυλακής σε όλη την επικράτεια. Οι χερσαίες δυνάμεις κοντά στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου έχουν ενισχυθεί, ενώ ο στόλος έχει απλωθεί στο Αιγαίο σε σημεία – κλειδιά, προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis που προορίζεται να διενεργήσει τις έρευνες, παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Εντονη είναι η κινητικότητα τουρκικών πολεμικών στο ναύσταθμο του Ακσάζ.

Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν 

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν αναφέρεται αν συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, τις εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις τους και ιδιαίτερα την οικονομία και τον τουρισμό καθώς και θέματα συνεργασίας μετά την περίοδο της πανδημίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε μετά την προκλητική ενέργεια των Τούρκων να εκδώσουν NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, αλλά και τις αερομαχίες πάνω από Καστελλόριζο, Στρογγύλη και Ρω.

Η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ 

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, καθώς με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι:

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο»

Όπως έγινε γνωστό, στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει υπό τον Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων.

Διαβάστε επίσης