Τράπεζες

Με μόλις €0,20 η ΑΜΚ της Attica Bank- Ανοιχτό το ζήτημα στρατηγικού επενδυτή


 Τεράστια ζημία θα υποστούν οι παλιοί (υφιστάμενοι) μέτοχοι της Attica Bank, που δεν θα θελήσουν – ή δεν θα μπορέσουν ελλείψει χρημάτων – να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η ΑΜΚ θα γίνει στα 0,20 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σε μόλις 0,004(!) ευρώ επί των παλιών μετοχών προ του reverse split, όπου 50 μετοχές έγιναν μία.

Πολύ χαμηλή είναι η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων και σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, που είναι σήμερα 4,10 ευρώ.

Αυτό ευνοεί μόνον τον όποιο στρατηγικό επενδυτή συμμετάσχει σην ΑΜΚ. Οι υποψήφιοι είναι δύο: Το σχήμα Bain-JC Flowers και η Ellington σε συνεργασία με το Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ). Τον τελευταίο λόγο για την επιλογή ενός από τους δύο ή για απόρριψη των προσφορών τους θα έχει το ΤΧΣ, που αναμένεται να αποφασίσει αύριο, ή μέχρι την Τρίτη.

Χθες, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Attica Bank που ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ, ανακοινώθηκαν οι όροι της:

  • Η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει 240 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας 1,2 δισ. μετοχές
  • Οι νέες μετοχές θα διατεθούν κατά προτίμηση στους υφιστάμενους μετόχους με αναλογία 49,52 νέες για κάθε παλιά (4.952 νέες ανά 100 υφιστάμενες μετοχές)
  • Η τιμή διάθεσης θα είναι 0,20 ευρώ


Ετσι, όποιος κατέχει τώρα 100 μετοχές Attica Βank, σημερινής αξίας 410 ευρώ στο ταμπλό, θα μπορεί να πάρει στην ΑΜΚ 4.952 νέες, καταβάλλοντας 990,4 ευρώ (4.952 Χ 0,52%).

Το ΤΧΣ που έχει τώρα 68,2% της τράπεζας, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) που κατέχει 14,7% και ο e-ΕΦΚΑ με συμμετοχή 10,3%, δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετάσχουν, καλύπτοντας τα ποσοστά τους. Η συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί να είναι μικρότερη, αν στην ΑΜΚ συμμετάσχει τελικά στρατηγικός επενδυτής.

Απομένει λοιπόν προς κάλυψη από τους μικρομετόχους μόνο 1,8% της ΑΜΚ, που η επιτυχία της θεωρείται πλέον δεδομένη.

Προς αποσαφήνιση παραμένει το ζήτημα αν θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτές και τι ποσοστό θα καλύψει – με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα