Χρηστικά

Με μηδενικό φόρο 2 στα 3 εκκαθαριστικά


Σχήμα λόγου είναι φέτος για τους περισσότερους φορολογούμενους η… «λυπητερή της εφορίας»:  Από τα εκκαθαριστικά που έχουν σταλεί μέχρι στιγμής, τα δύο στα τρία είναι μηδενικού φόρου.  Η φορολογική υποχρέωση των παραληπτών εξαντλήθηκε στις παρακρατήσεις που έγιναν  σε αποδοχές, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα.

Πρόσθετο φόρο καλείται να πληρώσει περίπου ένας στους τέσσερις (22,4% όσων έχουν πάρει εκκαθαριστικό). Είναι όμως μικρός -  μόλις 520 ευρώ  κατά μέσο όρο.

Επιστροφή φόρου παίρνει περίπου ένας στους εννιά. Κι εκεί το ποσό είναι μικρό: Η εφορία επιστρέφει κατά μέσο όρο 283 ευρώ.

Οι... βιαστικοί και οι δηλώσεις της τελευταίας στιγμής

Οι αναλογίες αυτές θα διαφοροποιηθούν βέβαια με την ολοκλήρωση υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων.  Η πρώτη «φουρνιά» δηλώσεων υποβάλλεται συνήθως από φορολογούμενους οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να υποχρεωθούν να πληρώσουν κάτι σημαντικό στην εφορία.

Οσοι γνωρίζουν ότι από την εκκαθάριση των δηλώσεων τους θα προκύψει σημαντικός πρόσθετος φόρος, τις αφήνουν  για τη λήξη της προθεσμίας , ή ακόμη για την παράταση που δίνεται κάθε χρόνο.

 Οι αναλογίες, τα ποσά, οι προθεσμίες

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 431.617 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά:
•    Τα 96.356 είναι χρεωστικά (22,4%), με μέσο πρόσθετο φόρο 520 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε
•    Τα 50.149 (11,8%) είναι πιστωτικά, με μέσο επιστρεφόμενο ποσό 283 ευρώ.
•     Μηδενικού φόρου είναι 284.641 εκκαθαριστικά που αντιστοιχούν σε 65,8% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

Η εφαρμογή του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις άνοιξε φέτος νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς. Τα βασικά σημεία που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι τα εξής:

■ Η προθεσμία για υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου. Ενδέχεται να δοθεί παράταση, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
■ Ο φόρος εισοδήματος πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).
■ Τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση (εκτός και αν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση). Εκδίδονται εκκαθαριστικά σημειώματα ξεχωριστά για τον καθένα.

Διαβάστε επίσης