Αγορές

Με ένα tweet για την Κίνα ο Τραμπ έφερε κέρδη στη Wall Street


Με ανοδικές τάσεις έκλεισε και η σημερινή συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ καθώς ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο  οι ελπίδες για μερική ή και συνολική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας μετά από tweet του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε.

Στο tweet του, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναφέρει: "Μεγάλη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Θέλουν να πετύχουν συμφωνία, θέλω όμως εγώ; Θα συναντηθώ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (σ.σ. της Κίνας) αύριο στον Λευκό Οίκο".

Σε σημερινές δηλώσεις του στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua, o Λιου Χε ανέφερε, από την πλευρά του,  ότι η Κίνα προσέρχεται με "μεγάλη ειλικρίνεια" στις διαπραγματεύσεις.

"Η κινεζική πλευρά έχει έλθει με μεγάλη ειλικρίνεια και είναι έτοιμη για σοβαρή ανταλλαγή απόψεων με τις ΗΠΑ σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπορικό ισοζύγιο, η πρόσβαση στις αγορές και η προστασία των επενδυτών, καθώς και για την επίτευξη προόδου", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας.

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε στη διάρκεια της νύχτας ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν αναβολή της επιβολής δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία για το ζήτημα της "νομισματικής χειραγώγησης" εκ μέρους της Κίνας.

Οι New York Times ανέφεραν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν μη ευαίσθητου χαρακτήρα εξαρτήματα στην κινεζική Huawei.

Στο μεταξύ, στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανοίγοντας τον δρόμο στη Fed για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος και σε ετήσια βάση, στο 1,7%.

Εξάλλου στο μέτωπο της απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, κοντά στο πιο χαμηλό σημείο 50 ετών, υποδηλώνοντας ότι οι απολύσεις στις ΗΠΑ δεν έχουν αυξηθεί πολύ, ακόμη και αν οι προσλήψεις και η οικονομία έχουν κατεβάσει ταχύτητα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,57% ή 150 μονάδων στις 24.496, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,64% στις 2.938 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 7.950 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,9%) και Dow Inc. (+2%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-1,4%) και Boeing (-1,1%) .

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 1,8% στα 53,55 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.500 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1009 δολ. από 1,0970 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο έξι μονάδων βάσης στο 1,64%.