Πολιτική

McCartney κατά Sony για δικαιώματα τραγουδιών των Beatles


Αγωγή κατά της Sony ATV Music Publishing κατέθεσε ο Paul McCartney σε δικαστήριο της Νέα Υόρκης, διεκδικώντας τα πνευματικά δικαιώματα πολλών τραγουδιών που είχε συνθέσει με τον John Lennon μεταξύ Σεπτεμβρίου 1962 και Ιουνίου 1971.

Η δικαστική διαμάχη μπορεί να έχει βαριές συνέπειες για τη δισκογραφική εταιρεία, από την οποία ο 75χρονος τραγουδιστής, συνθέτης και πλέον χρισμένος ιππότης,  είχε ζητήσει από το 2008 να αναγνωρίσει την αξίωσή του να ανακτήσει τα δικαιώματα στα συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων (Copyright Act) του 1976, οι καλλιτέχνες μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα των έργων τους 35 χρόνια μετά τη χρονιά της πρώτης έκδοσής τους ή έως 56 χρόνια για έργα που χρονολογούνται πριν από το 1978. Το 2018, συμπληρώνονται 56 χρόνια από τότε που τα «Σκαθάρια» εξέδωσαν το πρώτο τους single, «Love me do».

Toν Οκτώβριο του 2008 ο Sir Paul McCartney ενημέρωσε την Sony ATV Music Publishing για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα πολλών τραγουδιών, μεταξύ των οποίων και των «Across the Universe», «Love me do» και «I Want to hold your hand».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη υπόθεση εκδικάστηκε το Δεκέμβριο στη Βρετανία, μετά από αγωγή των Duran Duran σε βάρος της δισκογραφικής τους εταιρείας, την οποία επίσης έχει η Sony ATV Music Publishing. Το συγκρότημα ήθελε να ανακτήσει τα δικαιώματα ορισμένων παλαιών επιτυχιών τους, όπως το «Rio» και το «A view to a kill»,  τραγούδι της ομώνυμης ταινίας του James Bond. Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στη Βρετανία.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις