Χρηστικά

«Μαύρο χρήμα» μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων καταγγέλει το ΚΙΝΑΛ


Στη Βουλή φέρνει το ΚΙΝΑΛ το θέμα του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων, που αποκάλυψε το Σin.
Πρόκειται για το κενό που υπάρχει στη διαδικασία των πλειστηριασμών των ακινήτων, το οποίο παρακάμπτει το πόθεν έσχες του επίδοξου πλειοδότη.

Το θέμα είχε αναδείξει το Σin,σημειώνοντας πως οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται σε οποιαδήποτε αγοραπωλησία, να ενημερώσουν τις διωκτικές αρχές, αν διαπιστώσουν ότι «κάτι δεν πάει καλά». Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο ενδιαφερόμενους πλειοδότης υποχρεούται να δηλώσει τα στοιχεία του και τον ΑΦΜ του, 48 ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος, εάν τα στοιχεία είναι σωστά.

Στην περίπτωση όμως που ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι κάτοικος εξωτερικού, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υποβάλλει τον ΑΦΜ του.

Εάν τον υποβάλλει, είναι δύσκολο ο συμβολαιογράφος να επικοινωνήσει με τις φορολογικές της χώρας του και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του σε διάστημα 48 ωρών. Επίσης, για τους κατοίκους του εξωτερικού δεν υπάρχει «πόθεν έσχες» όπως ισχύει για τους έχοντες ελληνικούς ΑΦΜ. Σε κάθε περίπτωση ο ΑΦΜ θα χρειαστεί για τη μεταγραφή του ακινήτου και αν είναι αλλοδαπός που διαμένει στην Ελλάδα θα αποκτήσει ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ, ο οποίος θα αναγραφεί στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Κενό υπάρχει όμως στη διαδικασία ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος εάν ο συμμετέχων είναι κάτοικος εξωτερικού.

Στην ερώτηση του ΚΙΝΑΛ που υπογράφουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Κουτσούκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεoδώρου αναφέρουν μεταξύ των άλλων, ότι οι καταγγελίες για τη νομιμοποίηση χρήματος που έχει αποκτηθεί κατά τρόπο παράνομο ή έστω μη δηλωθέντα στις αρμόδιες κρατικές αρχές πληθαίνουν καθημερινά. Ακόμη σοβαρότερο είναι το θέμα που έχει προκύψει από καταγγελίες για αλλοδαπούς που παίρνουν μέρος στις πλειοδοτικές διαδικασίες , δεν έχουν Α.Φ.Μ και είτε τα εισοδήματα τους είναι μαύρα και τα ξεπλένουν είτε λειτουργούν ως αχυράνθρωποι κορακιών.

Συγκεκριμένα ο πλειοδότης και πιθανός αγοραστής ενός ακινήτου που έχει μπει σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού δεν υποχρεούται σε αναλυτική δήλωση πόθεν έσχες με την οποία να εκθέτει και να δικαιολογεί τη νόμιμη πηγή προέλευσης των χρημάτων που αντιστοιχούν στο τίμημα του πλειστηριασμού, με συνέπεια να καθίσταται σύννομη η κατοχή και κυκλοφορία μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι σήμερα, έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Στο πλαίσιο αυτό ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Εάν προτίθεστε να νομοθετήσετε την υποχρέωση του υπερθεματιστή και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για α’ κατοικία δανειολήπτη, να δηλώνει την πηγή προέλευσης των χρημάτων και να εντάσσεται στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες για 3+3 έτη(πριν και μετά);
  • Με ποιο τρόπο μέχρι σήμερα έχετε διασφαλίσει ότι με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχετε θεσπίσει, δεν νομιμοποιήσατε de facto παράλληλα και την κυκλοφορία μαύρου χρήματος;
  • Από τους μέχρι σήμερα διενεργηθέντες πλειστηριασμούς πόσα ακίνητα πέρασαν σε ιδιώτες και πόσα σε πιστωτικά ιδρύματα και έναντι ποιου τιμήματος;
  • Επίσης ζητούν να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στους μέχρι σήμερα διενεργηθέντες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (ακίνητα που κατοχυρώθηκαν σε ιδιώτες και σε πιστωτικά ιδρύματα και έναντι ποιου τιμήματος) καθώς και την πηγή προέλευσης των χρημάτων που κατέβαλλαν οι ιδιώτες για την απόκτηση των εν λόγω ακινήτων.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα