Πολιτική

Μάχη στην ΕΕ – Το ΕΛΚ απορρίπτει τον συμβιβασμό της Μέρκελ


Γόρδιος δεσμός αποδεικνύεται για τους ηγέτες της ΕΕ η κατανομή των κορυφαίων αξιωμάτων των ευρωπαϊκών δεσμών, η οποία θα έχει τελικά αναπόφευκτη επίδραση στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η Ενωση στα θέματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της διεύρυνσης, αλλά  και της προάσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων και στο προσφυγικό.

Ακαρπη απέβη και η τρίτη  κατά σειράν Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο  την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ, της ευρωπαϊκής διπλωματίας και του Ευρωκοινοβουλίου. 

Στις ολονύκτιες διαβουλεύσεις των ηγετών των «27» όχι μόνον δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά διαπιστώθηκε βαθύτατο χάσμα απόψεων και επιδιώξεων των τριών βασικών ομάδων που έχουν συγκροτηθεί ατύπως.

Σε μια κίνηση πολιτικής γενναιότητας και ρεαλισμού, η καγκελάριος Μέρκελ αποδέχθηκε συμβιβαστική λύση, «θυσιάζοντας» τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ.

Παθαίνουν... «αλλεργία»

Όμως ο συμβιβασμός αυτός δεν γίνεται αποδεκτός από ομοϊδεάτες της αρχηγούς κρατών- ιδιαίτερα από τους κεντροευρωπαίους της ομάδας Βίζενγκραντ, που… παθαίνουν «αλλεργία» στην ιδέα να τεθεί επικεφαλής της Κομισιόν ο σοσιαλδημοκράτης Τίμερμανς. 

Ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, είχε προταθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής- 21ης Ιουνίου, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ,

Σε αντάλλαγμα, προτάθηκε να αναλάβει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου —  με σύμφωνη ψήφο των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων — και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πυρά κατά Μέρκελ

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας· Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ για τη διαδοχή του Λουξεμβουργιανού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι Φιλελεύθεροι απαίτησαν στην Οσάκα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και σ’ αυτό φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ — προς μεγάλη απογοήτευση στο ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες που ανήκουν στην πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ  εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά της καγκελαρίου, μη αποδεχόμενοι τον συμβιβασμό της.
 «Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Η συμφωνία είναι νεκρή», δήλωσε κορυφαίος παράγων του ΕΛΚ πριν από τη συνδρίαση των «27».
«Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Θέλουν τον Βέμπερ

Το ΕΛΚ απέρριψε τον συμβιβασμό και επανήλθε στην πρόταση η προεδρία της Κομισιόν να ανατεθεί στον Βέμπερ.

Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 15 Ιουλίου. Τα «κλειδιά» κρατάει το ΕΛΚ, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφίας χωρίς τις δικές του ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης