Αγορές

Μάχη πωλητών - αγοραστών, οριακή πτώση στο ΧΑ


Περιορισμένος τζίρος. Επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων

Σε μάχη πωλητών - αγοραστών εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ κλείνοντας εν τέλει με μικρή πτώση, καθώς απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών. Το βασικό στοιχείο όμως είναι το γεγονός πως η έντονη μεταβλητότητα πλέον είναι κύριο χαρακτηριστικό, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ύστερα από την ταραχή που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις τους  έδωσαν σήμερα κατεύθυνση στους δείκτες, πριν αρχίσει η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 821,85 μονάδες, ενώ σήμερα βρέθηκε με χαμηλό ημέρας -1,45% και υψηλό +0,68%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 45,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια.

Σε άλλα νέα που επηρεάζουν τους επενδυτές, σε βαρύ κλίμα συνεχίσθηκε η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθώς, στην πρώτη ημέρα συναλλαγών επί του νέου 7ετούς ελληνικού τίτλου, η τιμή του υποχωρεί  και η απόδοση διαμορφώνεται πάνω από 3,9%, αρκετά υψηλότερη από την απόδοση διάθεσης της περασμένης εβδομάδας (3,5%).

Το νέο ομόλογο αφήνει πικρή γεύση στα hedge funds που το αγόρασαν, καθώς η τιμή του υποχωρεί, με συναλλαγές μικρής αξίας, στο 96,63 (στη δημοπρασία η τιμή διάθεσης ήταν 99,2), δηλαδή κατά 2,6%. Η απόδοση έχει φθάσει το 3,92%.

Πρόκειται για μια φυσιολογική, αν και όχι ευχάριστη, εξέλιξη καθώς τις τελευταίες ημέρες η ελληνική καμπύλη επιτοκίων έχει «σηκωθεί» αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 3,7% και του 10ετούς το 4,3%. Η αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει υπερδιπλασιασθεί, φθάνοντας τώρα στο επίπεδο του 0,73%, ενώ δεν υπερέβαινε το 0,3%.

Διαβάστε: Βούλιαξε το νέο 7ετές ομόλογο!

Πάντως η σχετική νηνεμία στις διεθνείς αγορές σήμερα συντέλεσε στο να μην υπάρξουν τελικά έντονοι κραδασμοί στον ΓΔ. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες συνεδριάσεις με φόντο την λήξη των παραγώγων την Παρασκευή 16/2, όπου και αναμένεται να ενταθεί η μάχη short - long.

Πιο αναλυτικά, σήμερα:

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,05%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+2,80% στα 9,180 ευρώ), της Aegean Airlines (+2,59% στα 8,700 ευρώ), της Εθνικής (+2,38% στα 0,3092 ευρώ) και της Coca Cola HBC (+1,96% στα 25,480 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,36% στα 3,450 ευρώ), της ΔΕΗ (-2,85% στα 2,730 ευρώ), της Μυτιληναίος (-2,79% στα 9,400 ευρώ) και της Viohalco (-2,33% στα 3,350 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,94%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+1,67%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,78%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,18%).

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις