Χρηστικά

Μάχη με τον χρόνο, την Εφορία και την... οικονομική αδυναμία


Οι υποχρεώσεις και οι πληρωμές μέχρι τις 31 του μηνός

Με χαμένη τη λάμψη τους και οι φετινές γιορτές μιας και η καθημερινότητα για τους περισσότερους Ελληνες είναι δύσκολη... με ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη ημέρα... Εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας, στραγγαλισμένων εισοδημάτων, απλήρωτων εργαζομένων, τα πρόσφατα νέα μέτρα και αυτά που έρχονται προς ψήφιση και υλοποίηση να μην αφήνουν περιθώρια ούτε για χαραμάδα ανάτασης. Η πολυκοσμία στα εμπορικά και οι ουρές στα ταμεία τους για τα δώρα των ημερών αντικαταστάθηκαν με τις χαλαρές ουρές στα είδη διατροφής με εικόνα από τα παλιά τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ. Οι υποχρεώσεις που τρέχουν, η οικονομική αδυναμία και ο φόβος συγκρατούν ακόμη και τους πιο αισόδοξους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Οσον αφορά το αμεσότατο μέλλον οι πολίτες έχουν να σκέφτονται και να περιμένουν τις ψηφισμένες αλλαγές που θα αποτυπωθούν πολύ νωρίτερα στη δήλωση του Φεβρουαρίου και αφορούν την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τον «τσιμπημένο» φόρο στα εισοδήματα από ενοίκια, τις αυξημένες προκαταβολές για τις επιχειρήσεις (που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουν αντίκτυπο στον εργαζόμενο), τις αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, γενικότερα.

Ο Ελληνας στο... φορολογικό του... παρόν, (μέχρι την Πέμπτη) πρέπει να πληρώσει την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δόση που τρέχει και αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από παλαιότερα έτη, τη δόση του πρόφατου φόρου για τα εισοδήματα του 2015.... και φυσικά τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει και η κατάθεση των πινακίδων από όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος των τελών. 

Οι φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούν το 2015

Η μηναία δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τη δόση του Δεκεμβρίου ή αφήσουν απλήρωτη κάποια άλλη οφειλή κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, εξαιτίας του αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου.

-Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Απομένουν ακόμη δύο οι οποίες θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

-Η μηνιαία δόση της φορολογίας εισοδήματος για το 2015.

-Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Σχετικά δεν έχει γίνει λόγος για παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. Οσοι δεν καταβάλλουν μέχρι τότε τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα γνωστά πρόστιμα στο ύψος του ποσού των τελών κυκλοφορίας.

-Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ.

-Οι εταιρείες, πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

-Οι ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες να πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 80% που ίσχυε το 100% πλέον, αναδρομικά για το 2014.

-Τέλος όσον αφορά τους αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου, το επιπλέον ποσό που αναλογεί. 

Επίσης έως την Πέμπτη τρέχει η υποχρέωση για:
 
Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων σε πληρωμές μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων 
 
Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων
 
Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών
 
Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών από επιχειρήσεις χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης
 
Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα, καθώς και το Δημόσιο, όταν υπόκειται στο φόρο
 
Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και ασφαλίσματος με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής (Άρθρο 60 του Ν. 4172/2013)
 
Δήλωση και απόδοση του φόρου που παρακρατείται στις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες
 
Δήλωση απόδοσης του φόρου ασφαλίστρων για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο
 
Δήλωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας.
 
Αλλες υποχρεώσεις
 
Τέλος στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δήλωση πόθεν έσχες από τους υπόχρεους.
 
Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών - μετά από καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη συλλογή των διακιολογητικών - έδωσε παράταση 47 ημερών, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από 1/1/2016 τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 
Τέλος αυτή την εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από εκπρόθεσμο έλεγχο ΚΤΕΟ ακόμη και όσοι έχουν χάσει το εξάμηνο χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμο.