Ενώ η μάχη παρασκηνίων για τον έλεγχο του ΤΧΣ – και μέσω αυτού ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχυ των επιδιώξεων του: Προσπαθεί να εξασφαλίσει ερείσματα στον SSM, ο οποίος εποπτεύει ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας θα διεκδικήσει ο Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ Πολωνίας, το οποίο το ΔΝΤ – με τη συναίνεση των ευρωπαϊκών Θεσμών – προόριζε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Belka αποσύρεται από την κούρσα για το ΤΧΣ και χρίζεται υποψήφιος για την «καρέκλα» του SSM την οποία κατέχει τώρα η Γαλλίδα Danièle Nouy. Η θητεία της Nouy λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και οι διαδικασίες επιλογής του διαδόχου θα ξεκινήσουν ατύπως μέσα στου επόμενους μήνες.
Με την απόσυρση του Πολωνού «εκλεκτού» του ΔΝΤ - και πολλών Ευρωπαίων - έχει αρχίσει νέος κύκλος διεργασιών για την επιλογή CEO του ΤΧΣ. Υποψήφιοι προτείνονται και «καίγονται», οι αξιολογήσεις συνεχίζονται, τα στελέχη του SSM προωθούν συγκεκριμένες επιλογές, το ΔΝΤ προσπαθεί να βάλει τη δική του «σφραγίδα».
Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ θέλουν «πρόσωπο διεθνούς κύρους» - κάποιο εξέχον στέλεχος του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένου. Η κυβέρνηση και οι εγχώριοι τραπεζίτες προτιμούν Ελληνες που γνωρίζουν τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργασθούν καλύτερα.
Η λύση που προωθείται από ελληνικής πλευράς, είναι η παραμονή στο τιμόνι του ΤΧΣ του Χριστόφορου Στράτου, ο οποίος είναι τώρα προσωρινός, μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου.
Οι άνθρωποι των Θεσμών εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά την εμπειρία και τις «περγαμηνές» του κ. Στράτου. Η λίστα των υποψηφίων εμπλουτίζεται και οι αξιολογήσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η τελική επιλογή θα γίνει μεταξύ τριών προσώπων που έχουν τη στήριξη-αποδοχή του ΔΝΤ και του SSM.
Ξένοι στις θέσεις-κλειδιά των τραπεζών
Πρόβλημα υπάρχει και με τις αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές και ο SSM στι διοικήσεις των τραπεζών. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Danièle Nouy, που θα γίνει στηνέδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Είναι μία ακόμη προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους όρους που θέτουν η ΕΚΤ και ο SSM.
Ερμηνεύοντας τον σχετικό νόμο οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί ζητούν τα 3/5 των μελών εσωτερικών επιτροπών των τραπεζών (Ελεγκτική Επιτροπή, Διαχείρισης Κινδύνου, Επιλογής Ανώτατων Στελεχών) να έχουν διεθνή εμπειρία. Αυτό θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στην επιλογή ξένων στελεχών που θα ελέγχουν τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στα χέρια των πιστωτών, αφού έχοντας την πλειοψηφία των 3/5 στις εν λόγω επιτροπές, δεν θα έχει σημασία ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.