Υγεία

Μάχη για το «Ντυνάν», ποιοί το διεκδικούν


«Μέγα πλήθος» υποψηφίων αγοραστών προσελκύει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάνπου βγαίνει προς πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς. Η λίστα περιλαμβάνει διεθνή funds, ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών υγείας και εταιρείες ακινήτων.

Μεταξύ αυτών η CVC Capital που πρωταγωνιστεί την τελευταία διετία σε κινήσεις εξαγορών στον κλάδο, η αμερικανική Farallon Capital που έχει «βάλει πόδι» στην Euromedica, το Ιατρικό Αθηνών του ομίλου Αποστολόπουλου, το Ιασώ και η Ευρωκλινική.

Τουλάχιστον 20 υποψήφιοι αγοραστές υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας, για να παραλάβουν τους φακέλους και να εξετάσουν τα οικονομικά στοιχεία της μεγάλης νοσηλευτικής μονάδας, προκειμένου να καταθέσουν εν συνεχεία προσφορές.
Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας οι υποψήφιοι θα είναι ασφαλώς πολλοί λιγότεροι, ενώ πολλοί θα εμφανισθούν μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων. 

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον  για το «Ντυνάν»  θα αυξηθεί – επηρεάζοντας και το τελικό τίμημα πώλησης – εάν ολοκληρωθεί εν τω μεταξύ η πώληση του «Υγεία» στην CVC Capital.
To deal αυτό θα αλλάξει τις ισορροπίες στον κλάδο, πυροδοτώντας διεργασίες εξαγορών, συνεργασιών και συγχωνεύσεων.

Οι υποψήφιοι αγοραστές φιλοδοξούν να αναδιοργανώσουν το «Ερρίκος Ντυνάν» και να βελτιώσουν τις εσωτερικές του λειτουργίες, ώστε να καταστεί αποδοτικό.  Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει εισφορά νέων κεφαλαίων.

Στην τελευταία χρήση (2017), αν και τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 16% (43,5 εκατ. ευρώ προ rebate και clawback), η εταιρεία του νοσοκομείου είχε ζημίες 13,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης