Επιχειρήσεις

Μάχη για τις καταθέσεις


Οι τράπεζες ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το χρήμα που είναι κρυμμένο σε… στρώματα και σε λογαριασμούς του εξωτερικού

Προβλέποντας – ή ελπίζοντας – ότι το οικονομικό κλίμα θ’ αρχίσει  να βελτιώνεται  σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και  τις πρώτες εκταμιεύσεις  από πλευράς ESM, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για την προσέλκυση αποταμιευτικού χρήματος που βρίσκεται κρυμμένο σε… στρώματα και σεντούκια, ή έχει διοχετευθεί στο εξωτερικό.

Τους επόμενους μήνες σχεδιάζουν να «τρέξουν» διαφημιστικές καμπάνιες για να ενισχύσουν το τρωθέν κύρος τους και να προωθήσουν  νέα καταθετικά προϊόντα, που μπορεί να αποτελέσουν δέλεαρ  για τους έχοντες «παρκαρισμένο» χρήμα .

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι από τα περίπου 34 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι βρίσκονται  τώρα εκτός τραπεζικού συστήματος, περίπου τα μισά (17 δισ. ευρώ) μπορεί να επιστρέψουν σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου 12μήνου, εφόσον δεν προκύψουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις που  θα προκαλούσαν επιδείνωση κλίματος.

Μικρότερο ποσό, της τάξης των 6-7 δισ.  ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να επιστρέψει από  τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, όπου  την προηγούμενη πενταετία διοχετεύθηκε τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο συνολικό ποσό. Οι καταθέτες αυτοί είναι κατά τεκμήριο οι πλέον επιφυλακτικοί και  δεν πρόκειται να  βιαστούν να επαναπατρίσουν χρήματα – τα οποία ενδέχεται να θεωρηθούν «μαύρα» και να αποτελέσουν αντικείμενο φορολογικών ελέγχων -  εάν δεν υπάρξει κάποια διάταξη που να τους εξασφαλίζει «αμνηστεία».

Εκτιμάται ότι η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό θα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, σε συνάρτηση με  τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης  η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες και το κατά πόσο θα επανέλθουν ή όχι στο προσκήνιο σενάρια για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση αποταμιευτικού χρήματος εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αρχικά μικρή άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων – κυρίως  των προθεσμιακών, Όμως οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να αυξήσουν σημαντικά το κόστος χρήματος,  καθώς μάλιστα θα έχουν μελλοντικά τη δυνατότητα να αντλούν φθηνότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι ανάγκες τους θα είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς οι χορηγήσεις θα κινούνται με αργούς ρυθμούς

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις