Αγορές

Μάχες οπισθοφυλακών στο Χρηματιστήριο- Συναλλακτική άπνοια


Σε τροχιά διολίσθησης κινείται σήμερα το ΧΑ και οι βασικοί δείκτες που ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με αξιόλογα κέρδη, βρίσκονται τώρα οριακά στο κόκκινο. Κυρίαρχο στοιχείο η επιφυλακτικότητα από πλευράς πωλητών και δυνητικών αγοραστών, που αποτυπώνεται στη συναλλακτική άπνοια και στον χαμηλό τζίρο - μόλις 11,3 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες

Το νέο "στοίχημα" στο ΧΑ είναι η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 827-830 μονάδες και η αποτροπή μεγαλύτερης διόρθωσης. Η εικόνα των τελευταίων συνεδιάσεων δείχνει ότι η αγορά χρειάζεται τώρα νέα "καύσιμα" για να κινηθεί ανοδικά - καλά οικονομικά νέα, επιχειρηματικές ειδήσεις και γενικότερη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες καταγράφουν κέρδη, τα οποία όμως σταδιακά περιορίζονται. Ο DAX σημείωσε νωρίτερα +2% και τώρα κινείται στο +1%. Ανοδο της τάξεως του 0,30% καταγράφουν ο γαλλικός CAC-40 και ο βρετανικός FTSE-100.

Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι ανησυχίες για την εξέλιξη του κόστους ενέργειας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, ενώ παράλληλα εντείνεται ο προβληματισμός για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης,  την άνοδο των επιτοκίων και την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει στα ύψη (+1,8% στα 130,8 ευρώ), χωρίς ουσιώδεις μεταβολές οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς ανεβαίνουν κατά 5 μονάδες βάσης, του ιταλικού κατά 10 μβ, ενώ του ελληνικού υποχωρεί στο 3,72%, περίπου 4 μβ χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, αλλά μετά το πρώτο 20λεπτο οι δείκτες άρχισαν να διολισθαίνουν, εν μέσω συμαλλακτικής άπνοιας.

O Γενικός Δείκτης πήγε στις 845,82 μονάδες (+1,32%) και γύρισε καθοδικά μέχρι τις 831,75 (-0,37%). Τώρα βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας.
Περίπου 0,20% χάνει ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.999,2 μονάδες, ενώ ο FT40M των mid caps υποχωρεί κατά 0,75%.

 Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +1,63% μέχρι -0,26% και τώρα βρίσκεται στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής, χωρίς ουσιώδη μεταβολή. Ενισχύεται η Εθνική (+2%), οριακά στο συν η Eurobank (+0,1%). Κατά 2,5% υποχωρεί η Πειραιώς, στο -0,6% η Alpha  αμετάβλητες Attica Bank και Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται ΕλβάλΧαλκόρ +1,9%, ΟΤΕ +1,5%, ΟΠΑΠ και Aegean +0,7%, Σαράντης +0,5%.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: ΕΥΔΑΠ -3,2%, ΔΕΗ -3%, ΕΛΠΕ -2,2%, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%, Motor Oil -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα