Χρηστικά

Μαχαίρι στις επιδοτήσεις ρεύματος - Ψίχουλα για το φυσικό αέριο


Τα τέσσερα κλιμάκια επιδότησης, οι όροι της εξοικονόμησης και ο κίνδυνος του χάους

Κόβονται δραστικά οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Οκτώβριο, ενώ με ψίχουλα θα επιδοτούνται οι καταναλώσεις του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το νέο πλάνο ενισχύσεων που θα ανακοινωθεί αύριο, από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Θα προηγηθούν σήμερα οι ανακοινώσεις των εταιρειών ηλεκτρισμού, για τις τιμές στις οποίες θα πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Πάντως το «κούρεμα» των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού, προμηνύει έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά και ειδικά για εκείνα που δεν έχουν άλλες πηγές θέρμανσης και χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ή φυσικό αέριο.

Τέσσερα κλιμάκια επιδότησης

Με το νέο σύστημα επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού, για τον Οκτώβριο, θα επιδοτηθούν μόνο τα νοικοκυριά που καταναλώνουν λίγο και κάνουν οικονομία σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται ειδική κλίμακα με βάση την κατανάλωση σε κιλοβατώρες και συγκεκριμένα:

  1. Το πρώτο κλιμάκιο, στο οποίο καταβάλλεται και η υψηλότερη επιδότηση, θα αφορά σε καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα.
  2. Το δεύτερο κλιμάκιο θα αφορά σε μηνιαίες καταναλώσεις από 500 - 1000 κιλοβατώρες το μήνα, για το οποίο η επιδότηση θα είναι μειωμένη σε σχέση με το πρώτο κλιμάκιο.
  3. Το τρίτο θα περιλαμβάνει καταναλώσεις από 1.000 έως 1.500 κιλοβατώρες.
  4. Το τέταρτο κλιμάκιο, με καταναλώσεις άνω των 1.500 κιλοβατώρων τον μήνα είναι τυπικού χαρακτήρα, καθώς δεν θα προβλέπεται καμία επιδότηση.

Για το πρώτο κλιμάκιο, έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα Οκτώβριο θα καταβάλλεται η υψηλότερη επιδότηση, υπό τον όρο της μείωσης της κατανάλωσης σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021. Κάποιες άλλες πληροφορίες, κάνουν λόγο για καταβολή της επιδότησης και χωρίς τον όρο της μείωσης της κατανάλωσης, σε σχέση με πέρυσι.

Για το δεύτερο κλιμάκιο (καταναλώσεις 500 – 1.000 κιλοβατώρες), η επιδότηση θα καταβάλλεται μόνο εάν διαπιστωθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Σε περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης είναι υψηλότερη του 15%, θα λαμβάνει την επιδότηση του πρώτου κλιμακίου, που θα είναι υψηλότερη.
Χωρίς μείωση ή αύξηση της κατανάλωσης, δεν θα καταβάλλεται επιδότηση. 

Για το τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης ρεύματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να επιτύχουν μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το ποσό της επιδότησης, θα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με την επιδότηση του δεύτερου κλιμακίου.

Όμως, σε περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης είναι πάνω από 15%, θα λαμβάνει την (υψηλότερη) επιδότηση του δεύτερου κλιμακίου.

Χωρίς μείωση ή αύξηση της κατανάλωσης, δεν θα καταβάλλεται επιδότηση. 

Κίνδυνος χάους

Τα προβλήματα που δημιουργεί το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολλά, με κυριότερα δύο:

  1. Δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι καταναλώσεις του Οκτωβρίου και γενικά οι μηνιαίες, καθώς η καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν γίνεται σε μηνιαία αλλά σε τετραμηνιαία βάση και σε ορισμένες περιοχές και στο 8μηνο.
  2. Υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Αν φέτος οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από πέρυσι, οι καταναλώσεις θα είναι υψηλότερες και άρα θα αποκλειστούν από την επιδότηση.

Ψιχία η επιδότηση στο αέριο

Σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια ανεξαρτήτως κατανάλωσης, αλλά θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη του ρεύματος.

Αυτό σημαίνει, ότι το ενεργειακό κόστος για τη θέρμανση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα είναι τεράστιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα