Τράπεζες

«Ματώνουν» οι τράπεζες και με τον «Ηρακλή» - Τι δείχνει το deal της Eurobank


Μεγάλη διαφορά στις αποτιμήσεις «κόκκινων» δανείων με τα funds, δύσκολη η συγκρότηση τιτλοποιήσεων υψηλής ποιότητας για να δοθούν εγγυήσεις Δημοσίου

Ακόμη και με την υποστήριξη του Δημοσίου, με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», που θα φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ, οι τράπεζες «ματώνουν» για να προχωρήσουν ταχύτερα τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, μέσω τιτλοποιήσεων δανείων αξίας δεκάδων δισ. ευρώ.

Η περίπτωση της Eurobank, που βρίσκεται αρκετά πιο μπροστά από τις άλλες τράπεζες στην προώθηση μεγάλων τιτλοποιήσεων, κυρίως δηλαδή του project Cairo, συνολικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ, δείχνει ότι ακόμη και με το σχέδιο «Ηρακλής» οι τράπεζες δεν θα κάνουν... περίπατο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διοίκηση της Eurobank εξέτασε χθες τις δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί από ενδιαφερόνους για το 80% της θυγατρική Financil Planning Services, δηλαδή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων του ομίλου. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και το κομμάτι των τίτλων μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Cairo, τα οποία θα πρέπει να πουληθούν σε επενδυτή, έστω και σε μηδαμινή τιμή, ώστε να ενεργοποιηθεί η εγγύηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης της ίδιας τιτλοποίησης (senior notes).

Η δυστοκία σε αυτή τη συναλλαγή είναι ενδεικτική της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για την αξία των «κόκκινων» δανείων και στις αντίστοιχες εκτιμήσεις των ενδιαφερόμενων funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pimco είχε καταθέσει χαμηλή προσφορά, πολύ χαμηλότερη από την αποτίμηση που είχε γίνει από την Eurobank και δεν έσπευσε να τη βελτιώσει, στον πρόσθετο χρόνο που δόθηκε για διαπραγματεύσεις. Η Fortress – doValue έδωσε υψηλότερη προσφορά και αναμένεται ότι θα είναι ο προτιμητέος αγοραστής, πλην όμως και αυτή η προσφορά δεν ήταν εντός του πλαισίου των αρχικών προσδοκιών.

Οι τράπεζες, εξάλλου, φαίνεται ότι θα «ζοριστούν» αρκετά για να διαμορφώσουν έτσι τα χαρτοφυλάκια των senior τίτλων, που θα πάρουν την εγγύηση του Δημοσίου, καθώς απαιτείται αυτά να λάβουν πολύ υψηλή, για τα ελληνικά δεδομένα, πιστοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένο οίκο. Αυτό δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι τα περισσότερα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (65% του συνόλου) βρίσκονται σε καθεστέρυση για πάνω από πέντε χρόνια, δηλαδή είναι πολύ χαμηλής ποιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη η Eurobank «ξηλώνει» την τιτλοποίηση Cairo, αλλάζοντας τη σύνθεση των senior notes. Μάλιστα, για να βελτιωθεί η αξιολόγησή τους αναγκάζεται να προσθέσει όχι μόνο δάνεια μικρής καθυστέρησης (μέχρι 12 μηνών), αλλά ακόμη και εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως επιβεβαιώνεται από το χαμηλό τίμημα για τη συναλλαγή της Eurobank, τα τιμήματα που θα πάρουν οι τράπεζες για τα mezzanine notes θα κινούνται πολύ κοντά... στο μηδέν. Ούτως ή άλλως, μηδενικά αναμενόταν να είναι και τα τιμήματα για τα σκέλη των τιτλοποιήσεων με τη χαμηλότερη διαβάθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, που θα είναι υποχρεωμένες να πουλήσουν τουλάχιστον το 50% κάθε «πακέτου» τιτλοποιημένων δανείων για να έχουν το δικαίωμα να πάρουν κρατικές εγγυήσεις γαι τα ανώτερα τμήματα των τιτλοποιήσεων, τα οποία και θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους, θα πουλήσουν πακέτα τιτλοποιημένων δανείων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης σε πρωτοφανώς χαμηλές τιμές, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για τις επιδράσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Επιπλέον, αν υποχρεωθούν να βάλουν στο «μείγμα» των senior notes ακόμη και κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να αποσπάσουν τις αναγκαίες, βάσει του σχεδίου «Ηρακλής», αξιολογήσεις από τους οίκους, αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το τίμημα που θα πληρώσουν για να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, αφού θα υπάρξει σοβαρότερη από το αρχικά αναμενόμενο επίπτωση στα έσοδα από τόκους.

Πάντως, το τοπίο για την επίδραση του σχεδίου «Ηρακλής» θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έλθει και η αναμενόμενη έγκριση του νομοσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως τα τέλη του μήνα, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, οι τραπεζικές διοικήσεις θα πρέπει να έχουν δώσει στην αγορά κατεύθυνση, σχετικά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις