Πολιτική

Μας σπρώχνουν σε κούρσα εξοπλισμών με φόβητρο την Τουρκία


Διαρροές από ΥΠΕΘΑ ότι αναμένεται θερμό επεισόδιο. Φτιάχνουν κλίμα για να περάσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Μποναμάς δισ. για εμπόρους όπλων

Ενώ η ελληνική κοινωνία επωμίζεται βαρύ φορτίο στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης και οι δανειστές απαιτούν  νέες περικοπές συντάξεων και κρατικών δαπανών, κύκλοι του Πενταγώνου, πολιτικοί παράγοντες και επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με τη διεθνή πολεμική βιομηχανία, επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόσφορο κλίμα για την προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με πρόσχημα την τουρκική επιθετικότητα-προκλητικότητα, θέλουν  να  σπρώξουν τη χώρα σε μία ακόμη «κούρσα εξοπλισμών», που θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας  ανέφικτους τους μνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών.

Το έδαφος  προλειαίνεται μεθοδικά με  δήθεν «εμπιστευτικές» εκθέσεις  που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με διαρροές από στρατιωτικές  και διπλωματικές πηγές, και με κινδυνολογικά δημοσιεύματα  που  δίνουν «άλλοθι»  στους  υποστηρικτές αυτών των δαπανηρών αμυντικών προμηθειών , προετοιμάζοντας παράλληλα την κοινή γνώμη να τις αποδεχθεί ως «εθνική ανάγκη».

Κατευθυνόμενη κινδυνολογία

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την τύχη της αξιολόγησης και το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας, ως μείζον θέμα προβάλλεται σήμερα από τα media  η «πληροφορία» ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας «φοβούνται» - δηλαδή πιθανολογούν -  προκλητική ενέργεια  εκ μέρους της Τουρκίας , η οποία θα δημιουργήσει σκηνικό θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.

Το θέμα δημιουργήθηκε με διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων του, οι οποίες όπως ήταν φυσικό – και μάλλον επιδιωκόμενο – προκάλεσαν  χιονοστιβάδα  κινδυνολογικών δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με τις διαρροές, στο ελληνικό Πεντάγωνο «εκτιμούν» - χωρίς να έχουν σχετικές πληροφορίες -  ότι οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση αρχικά  στο Αιγαίο και εν συνεχεία  να την μεταφέρουν στην Κύπρο, στέλνοντας το πλοίο «Μπερμπαρόσα» στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, στην περιοχή όπου η γαλλική εταιρεία Total πρόκειται ν΄αρχίσει  τον Ιούνιο την εξόρυξη υδρογονανθράκων. 

Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σ’ αυτό  το κλίμα κινδυνολογίας  γίνεται ευκολότερη η  προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που  υποστηρίζεται αναφανδόν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τους επιτελείς του Πενταγώνου,  προκαλεί όμως σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός εκφραστής αυτών των αντιδράσεων ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο οποίος χαμήλωσε τους τόνους για να μη δημιουργήσει ενδοκυβερνητικό θέμα.

Αντιρρήσεις  και διαφωνίες εκφράζονται επίσης από στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, της κίνησης των «53», και από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατευθυνόμενη κινδυνολογία που αναπτύσσεται  έχει στόχο και αυτούς: Θα τους αναγκάσει  να συναινέσουν, για να μην εμφανισθούν μειοδοτούντες σε ένα θέμα «εθνικής σημασίας», όπως είναι το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις