Οικονομία

Μάριο Σεντένο: Σοφή απόφαση η αποπληρωμή του ΔΝΤ


Αισιόδοξος για την Ελλάδα μετά και τη συμφωνία της πρώτης κατοικίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας αποκλειστικά στο Open TV και τη Μαρία Ψαρά. Ο Μάριο Σεντένο μίλησε για τη μείωση του αφορολόγητου του 2020, ενώ έκλεισε τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Όλοι οι θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι συζητώντας τον νόμο Κατσέλη ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν «κακά κίνητρα. Καταφέραμε μία συμφωνία, ο νόμος θα πρέπει να είναι προσωρινός και οι συνθήκες για την κακή χρήση του περιορίστηκαν. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του».

Σχετικά με τα πλεονάσματα ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις. Και δεν βλέπω γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον».

«Οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι πάντα θέμα ισορροπίας. Διαχειριζόμαστε το περιθώριο που υπάρχει για μέτρα με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί» υποστήριξε αναφερόμενο στο αφορολόγητο.

«Eίναι πολύ σοφός τρόπος να το διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο. Η Πορτογαλία το έκανε. Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω. Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ειδικά τους Ευρωπαίους πιστωτές, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας. Γι' αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκανε το αντίστοιχο» κατέληξε αναφερόμενος στην αποπληρωμή του ΔΝΤ.