Media

Μαρινάκης: Η ΕΡΤ θα συνεχίσει με το καθεστώς πενθήμερης εργασίας


Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς της πενθήμερης εργασίας όσον αφορά τους εργαζόμενους της και δεν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης της να το αλλάξει αυτό.

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό, Παύλος Μαρινάκης, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ θα υπογραφεί και η κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Σεμίνας Διγενή, που κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσαφηνίσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να μην εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ο νόμος για την εξαήμερη εργασία που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουλίου του 2024», ζητώντας παράλληλα «να υπογραφεί και η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας τους, με γενναία αύξηση στους μισθούς τους».

«Πράγματι ψηφίστηκε ο νόμος 5353/2023, και παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν εξαιρείται από το νόμο, παράλληλα δεν πληρεί προς το παρόν και τις προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος, οπότε θα συνεχίσει να λειτουργεί με την πενθήμερη εργασίας όπως προβλεπόταν μέχρι και την ψήφιση του νόμου. Και μάλιστα, ενώ βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, δεν είναι και στις προθέσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ να αλλάξει αυτό, όσον αφορά τους εργαζόμενους.

Οπότε η απάντηση είναι «όχι, δεν θα εφαρμοστεί η εξαήμερη εργασία για την ΕΡΤ, θα συνεχίσει να δουλεύει με το ίδιο καθεστώς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης. Και συμπλήρωσε:

«Ως προς την συλλογική σύμβαση εργασίας, πρέπει να πούμε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δικαιολογημένα, για πάρα πολλά χρόνια διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχαμε καμία υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ήρθε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ και μετά το 2019, ύστερα από διαπραγματεύσεις και με τους δημοσιογράφους και με τους εργαζομένους της ΕΡΤ και τη διοίκηση της, υπεγράφη η νέα συλλογική σύμβαση 2022-2023».

«Αντί για αυξήσεις στους μισθούς δίνονται κουπόνια-τροφεία για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ με συνέπεια ο μισθός τους να μένει στάσιμος, να μην δίνονται τα μισθολογικά κλιμάκια σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και να παραμένει στάσιμη η ασφαλιστική τους κάλυψη τουλάχιστον για το συνταξιοδοτικό τους μέρος.

Στην ΕΡΤ εφαρμόζονται επίσης διαφόρων μορφών εργασιακές σχέσεις όπως συμβάσεις έργου, ενώ οι τεχνικοί δεν παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας», αντέτεινε η κ. Διγενή.

«Πράγματι αυτό δεν αφορά το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων, όμως πολλά σημαντικά μη μισθολογικά, βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει και το 2024. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις, είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Αντιστοίχως, είναι σε εξέλιξη και η υπογραφή της ΚΥΑ που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων της ΕΡΤ», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:

«Σήμερα η ΕΡΤ έχει 1789 εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της και δουλεύουν σκληρά μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για αυτό προσπαθούμε να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με βάσει όμως τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Όσα ίσχυσαν για τη συλλογική σύμβαση εργασίας το 2022 και το 2023 εμμέσως, αλλά ουσιαστικά, ενισχύθηκε το εισόδημα κατά περίπου 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να δοθούν αυξήσεις στους εργαζομένους της ΕΡΤ, που είχαν να δοθούν 14 χρόνια.

Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των εργαζομένων μετά από τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά και ότι όλα αυτά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Η διαφορά της κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση είναι ότι αυτά που λέει τα κάνει πράξη, και τα κοστολογεί και τα εφαρμόζει γιατί πάρα πολύ απλά μπορεί να εφαρμοστούν. Και είναι σίγουρο ότι όσο συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία της χώρας και σε ένα κλίμα σταθερότητας -και έχουμε κάθε λόγο να το πιστεύουμε- μόνο τέτοιες ειδήσεις θα έχουμε».

Ακόμα, ο κ. Μαρινάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία της Δημόσιας Τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για «μεγάλες αρκετά σημαντικές επιτυχίες» τονίζοντας ότι οι τηλεθεατές ξανάβαλαν στο τηλεκοντρόλ τους τα κανάλια της.

«Όλες αυτές οι σημαντικές επιτυχίες, σε κάποιους επιμέρους τομείς, που έχει σημειώσει τα τελευταία δύσκολα χρόνια πολλαπλών κρίσεων η ΕΡΤ, δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά της διοίκησης της, της υπομονής και της σκληρής δουλειάς των εργαζομένων, οι οποίες αποτυπώνονται σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Μιλάμε για μία Δημόσια Τηλεόραση η οποία πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, μια Δημόσια Τηλεόραση η οποία είχε χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας της. Στην πραγματικότητα αναπαρήγαγε την προπαγάνδα της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι αυτό συνέβαινε παράλληλα με μια περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε με τους γνωστούς νόμους και τα μέσα τα οποία κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη, να μετατρέψει και την ιδιωτική τηλεόραση σε κάτι αντίστοιχο. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και είναι μέρες οι οποίες δεν ανέβασαν το επίπεδο της ΕΡΤ και σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυσαν τη θέση των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

«Η μεγάλη εικόνα λέει ότι με το ίδιο αντίτιμο οι έλληνες πολίτες και τηλεθεατές έχουν βάλει ξανά στο τηλεκοντρόλ τους τα κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης. Και αυτό συνέβη γιατί μετά από ολόκληρες δεκαετίες έχουμε ξανά μυθοπλασία, καθημερινές παραγωγές, έχουμε επιτέλους ένα ειδησεογραφικό κανάλι το ERTNEWS, που σύμφωνα με όλες τις μελέτες και μεγάλων πρακτορείων είναι ένα αξιόπιστο κανάλι ενημέρωσης. Έχουμε επίσης το ERTFLIX, το οποίο επισκέπτονται μηνιαίως 15 εκ τηλεθεατές, μία ενιαία πύλη ραδιοφώνου, την ψηφιοποίηση του αρχείου και τελικά μία Δημόσια Τηλεόραση, η οποία από την εποχή της πλήρους απαξίωσης της κομματικοποίησης, μίας ΕΡΤ που θύμιζε κανάλι σοβιετικού τύπου αναπαραγωγής της προπαγάνδας της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε μια Δημόσια Τηλεόραση η οποία προάγει την αξιοπιστία, την ενημέρωση τον πολιτισμό, σέβεται τους εργαζόμενους και κάνει βήματα τα οποία δεν έγιναν επί δεκαετίες».

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν υπήρξε χρονιά χωρίς μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς. Το έγκλημα είναι διαρκές και δεν σταμάτησε ποτέ. Η προπαγάνδα δεν αποτελεί παρελθόν για την ΕΡΤ. Ήξερε πολύ καλά πάντα να την κάνει, συνεχίζει να την κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Και βεβαίως όταν χαιρόμαστε για την ανάπτυξη της ΕΡΤ, καλό είναι να χαιρόμαστε και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων -κάτι που δεν συμβαίνει- και όχι για την εξόντωση τους. Οι όποιες επιτυχίες βασίζονται στη σκληρή δουλειά των εργαζομένων», αντέτεινε η κ. Διγενή.

Τόνισε ακόμα ότι «η εξαήμερη εργασία στα δύο κρατικά ΜΜΕ ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους γιατί οι διοικήσεις μπορούν κάποια στιγμή να την απαιτήσουν και θα την απαιτήσουν».

«Το ότι δεν θα ισχύσει μέχρι να ψηφιστεί εννοείται, αλλά θα ισχύσει. Οι εργαζόμενοι πάντως δεν θα δεχτούν μια ζωή λάστιχο ανάλογα με τις εργοδοτικές απαιτήσεις», ανέφερε.

Η κ. Διγενή, μίλησε επίσης «για μεγάλες ευθύνες των κυβερνητικών εργοδοτικών πλειοψηφιών στις διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ». «Οι πλειοψηφίες τους αποδεικνύονται σύμμαχοι της σημερινής κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Αλλά και η Διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ γίνονται οι καλύτεροι αρωγοί της κυβερνητικής πολιτικής σπεύδοντας να την εφαρμόσουν υπηρετώντας την προπαγάνδα στήριξης της αυξάνοντας την εκμετάλλευση και την καταπίεση των εργαζομένων. Γίνονται δηλαδή λαγοί της γενίκευσης της εφαρμογής τηλεγραφικών νόμων σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΡΤ