Πολιτική

Μαρινάκης εναντίον Κόκκαλη: Διαμάχη και με πολιτικό φόντο


Έντονη πολιτική απόχρωση και σημειολογία έχει η κόντρα του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Όλο το παρασκήνιο

Όταν το 2010  ο Σωκράτης Κόκκαλης παρέδωσε στον Βαγγέλη Μαρινάκη το δαχτυλίδι της διαδοχής στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ουδείς μπορούσε να προδικάσει την τροπή που θα έπαιρνε η σχέση των δύο ανδρών, με κατάληξη τη σημερινή ρήξη. Κι αν το ζήτημα του γηπέδου «Καραϊσκάκη» ή των κρυφών χρεών της ΠΑΕ αποτελούν τη «βιτρίνα» της κόντρας που βρίσκεται εν εξελίξει, υπάρχουν βαθύτερες αιτίες με έντονη πολιτική απόχρωση, που έφεραν απέναντι τους δύο επιχειρηματίες.

Ο «καθαγιασμένος» στη συνείδηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, ο άνθρωπος που ήταν στο απυρόβλητο από τα φιλοολυμπιακά ΜΜΕ, στοχοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται ή βρίσκονται υπό την επιρροή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι κατηγορίες που εξαπέλυαν εδώ και καιρό προς τον πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, είχαν έντονη πολιτική απόχρωση.

Τι του καταλόγιζαν; Ό,τι συμμάχησε με τους εχθρούς, που στη «γλώσσα» του περιβάλλοντος Μαρινάκη είναι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι επιδιώκουν την δικαστική δίωξη του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Κατηγορούν τον Σωκράτη Κόκκαλη ότι δεν τάχθηκε με το μέρος Μαρινάκη, στην ανοιχτή κόντρα του με την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), αλλά αντιθέτως έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση των επιχειρηματικών του συμφερόντων, συνάπτοντας συμφωνίες με το δημόσιο και δη με τον διάβολο δηλαδή την κυβέρνηση…

«Ο Σωκράτης Κόκκαλης επέλεξε την πλευρά των αντιπάλων» και «οι μάσκες πέφτουν: Δουλειές με τους ορκισμένους εχθρούς του Ολυμπιακού ο Κόκκαλης» ήταν μερικά από τα «χτυπήματα» φιλοολυμπιακών εφημερίδων, το προηγούμενο διάστημα, που αποτύπωναν ανάγλυφα την πρόθεση του περιβάλλοντος Μαρινάκη, να βάλλει ανοιχτά κατά του Σωκράτη Κόκκαλη και να τον «απογυμνώσει» ενώπιον των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Πυρά και για τη σχέση με τον Μελισσανίδη

Η γκρίνια και τα υπονοούμενα της πλευράς Μαρινάκη για τη δράση και τη στάση Κόκκαλη, αφορούσαν και την ανάπτυξη στενών σχέσεων του τελευταίου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Με τις «ευλογίες» και τη μεσολάβηση του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Θωμάς Μητρόπουλος (θεωρούμενος ως απόλυτος άρχων-γνώστης του διαιτητικού παρασκηνίου στην Ελλάδα), ξεκίνησε συνεργασία με την ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη και ως «αντάλλαγμα» ο πρώην ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έκανε business με τον ΟΠΑΠ. Αυτό είναι το αφήγημα που «διέρρεε» το περιβάλλον Μαρινάκη για τις σχέσεις με τον Μελισσανίδη.

Τα «πυρά» προς τον Κόκκαλη, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τη φιλικά διακείμενη στάση του προς την κυβέρνηση, γίνονταν ολοένα και πιο πυκνά το τελευταίο διάστημα. Το ερώτημα που ευλόγως τίθεται είναι αν η αποχώρηση του από το Δ.Σ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα διαχωρισμού θέσης, από αυτή που εκφράζει, συνολικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αρχικώς πρέπει να τονιστεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν εκτελούσε διοικητικά καθήκοντα ή είχε αρμοδιότητες στην ΠΑΕ. Η θέση στο Δ.Σ ήταν τυπικού χαρακτήρα και ούτως ή άλλως δεν επηρέαζε τα δρώμενα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Επέλεξε, όμως να αποχωρήσει, σε μια κίνηση που πολλοί ερμηνεύουν ως εξής:

Παίρνει αποστάσεις

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, που σημειωτέον είναι ακόμη μέτοχος στον Ολυμπιακό και κατέχει το 13,48% των μετοχών, επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικών διώξεων. Κάποιοι, μάλιστα, υπογραμμίζουν πώς σημαντικό ρόλο στην αποστασιοποίηση Κόκκαλη από τον Μαρινάκη, διαδραματίζει και το διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο των δύο ανδρών, με τον πρώτο να έλκει, ως γνωστόν, ισχυρή πολιτική καταγωγή από την αριστερά και τον δεύτερο να είναι φανερά ταγμένος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Νώντας Βλάχος

Διαβάστε επίσης