Νέο Επιχειρείν

Marathon Venture Capital: Χρηματοδότηση 900.000 στην Casualy που ασχολείται με τεχνητή νοημοσύνη


H Causaly, Inc., δημιουργός τεχνητής νοημοσύνης για την μηχανική ανάγνωση σχέσεων αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ ασθενειών, συμπτωμάτων και δραστικών ουσιών, ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση γύρου χρηματοδότησης ύψους 900 χιλιάδων ευρώ από την Marathon Venture Capital και αγγέλους επενδυτές. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιταχύνει την ανάπτυξη της πλατφόρμας της, επίσης την υποστήριξη αρχικών πελατών της όπως η Novartis.

Πώς σχετίζεται η νικοτίνη με τον κίνδυνο κατάθλιψης; Ποιες ασθένειες επηρεάζονται από την καφεΐνη; Ποιοι παράγοντες δημιουργούν άσθμα; Ερωτήσεις σαν κι αυτές παραμένουν αναπάντητες από τις κλασικές μηχανές αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά. Επίσης, ο τεράστιος όγκος της βιβλιογραφίας καθιστά τη μελέτη των σχετικών αναφορών πρακτικά ανέφικτη.

 Η Causaly επεξεργάζεται εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων με τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, εξάγοντας αυτόματα το σύνολο των συσχετίσεων αιτίου-αποτελέσματος που βρίσκονται σε αυτές. Στη συνέχεια, αποτυπώνει τις συσχετίσεις σε κατάλληλα γραφήματα, μαζί με το σύνολο των αναφορών που τις υποστηρίζουν. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να πλοηγηθούν μεταξύ ερωτημάτων, απαντήσεων και σχετικών αναφορών με πολύ εύκολο τρόπο.

Με την παραπάνω διαδικασία, η Causaly δημιουργεί τεχνητή νοημοσύνη που καθιστά εφικτή την μηχανική ανάγνωση (machine reading). Σήμερα οι ερευνητές ξοδεύουν εβδομάδες ή και μήνες για την ημιτελή μελέτη της βιβλιογραφίας, λαμβάνοντας αντίστοιχα υποβέλτιστες αποφάσεις. Με την Causaly, αποκτούν άμεση πρόσβαση στο σύνολο της σχετικής γνώσης, για πρώτη φορά.

 Οι Ιωάννης Κιαχόπουλος και Artur Saudabayev ίδρυσαν την εταιρεία με αποστολή να δημιουργήσουν ένα αιτιοκρατικό μοντέλο του κόσμου. Ξεκινώντας από τις Βιοεπιστήμες και την Ιατρική, η Causaly έχει ήδη εξάγει περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσχετίσεις από δημοσιευμένες επιστημονικές αναφορές.

 Στα πλαίσια του επενδυτικού γύρου, ο Ιωάννης Κιαχόπουλος, ιδρυτής & CEO, δήλωσε: "Η κατανόηση των αιτιών και συσχετίσεων μεταξύ ασθενειών, συμπτωμάτων και δραστικών ουσιών είναι καθοριστική για τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Φιλοδοξούμε να υποστηρίξουμε την Βιομηχανία και την Έρευνα στην ταχύτερη ανάπτυξη ασφαλέστερων θεραπειών."

Η επένδυση πρόκειται να υποστηρίξει την επιτάχυνση της ανάπτυξης του προϊόντος λογισμικού της Causaly, καθώς και την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης από πελάτες όπως η ελβετική Novartis και άλλους στρατηγικούς συνεργάτες. Η Marathon Venture Capital ηγήθηκε του γύρου επένδυσης, με τη συμμετοχή αγγέλων επενδυτών περιλαμβανομένων των Matt Clifford, Nadav Rosenberg, Charlie Songhurst, Dr. Alexander Moscho και Emerge Education.

Ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital, πρόσθεσε: "Ο Γιάννης, ο Artur και η ομάδα τους μετατρέπουν την αναζήτηση αιτιών και αποτελεσμάτων από θεωρητική άσκηση σε πρακτικό εργαλείο. Πιστεύουμε πως πρόκειται να έχουν καταλυτική επίδραση και είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην διαδρομή τους."

Η Causaly απασχολεί επιστήμονες και μηχανικούς σε Λονδίνο και Αθήνα. Οι θέσεις εργασίας βρίσκονται διαθέσιμες εδώ.