TECHin

«Μανιφέστο ουμανισμού» από Ζούκερμπεργκ/Facebook για δημιουργία κοινοτήτων


Σε ένα μανιφέστο ουμανισμού έκτασης 5.700 λέξεων, o επικεφαλής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, θέτει το ερώτημα
«Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε;» Μήπως οι τεχνολογικές εξελίξεις, η οικονομική κατάσταση και οι κοινωνικές συνθήκες βγάζουν  στο περιθώρια μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού; Τι μπορεί να κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για να βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση, στην επικοινωνία  των ανθρώπων και στη δημιουργία κοινοτήτων όπου ο καθένας θα έχει φωνή;

Είναι τα  ερωτήματα που διατυπώνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ,  δημιουργός και ιδιοκτήτης του Facebook, σε ένα «μανιφέστο» 5.700 λέξεων,  όπου μιλά για εκείνους που έχουν αποκλειστεί από την παγκοσμιοποίηση, δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και είναι ουσιαστικά απομονωμένοι σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του Facebook και της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνει, στόχος του είναι να δημιουργήσει την πλατφόρμα που θα επιτρέψει σε όλους να επικοινωνήσουν, να σχηματίσουν κοινότητες και να μεταδώσουν το μήνυμά τους.

Το πρόβλημα των κοινωνιών σήμερα δεν είναι μόνο οικονομικό, γράφει ο Ζούκερμπεργκ. Είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικό, με την έννοια ότι υπάρχουν πολλοί που δεν νιώθουν να  αποτελούν χρήσιμο μέρος ενός δημιουργικού κοινωνικού συνόλου.

Το Facebook μπορεί να γίνει το κατάλληλο μέσο για να πάψουν να ζουν στην απομόνωση, υποστηρίζει ο 32χρονος CEO της εταιρείας Facebook. Φιλόδοξος στόχος του είναι να βελτιώσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και να την διαμορφώσει έτσι ώστε κάθε χρήστης να μπορεί  να σχηματίσει τη «μεγάλη εικόνα», βλέποντας  πλήθος απόψεων γύρω από ένα θέμα.

Τα καινούργια εργαλεία

Το Facebook έχει 1,86 δισεκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες με προφιλ. Περίπου 1,23 δισεκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά. Οι περισσότεροι  (85%) ζουν εκτός ΗΠΑ και Καναδά.

Στο «μανιφέστο» του ο Ζούκερμπεργκ αναφέρεται και στα εργαλεία που αναπτύσσει η εταιρεία του για να βοηθήσει στη δημιουργία μικρών τοπικών κοινοτήτων και στην επικοινωνία των μελών τους.

Αναφέρεται επίσης στις ρυθμίσεις που αφορούν την ανεκτικότητα ή όχι των τοπικών κοινωνιών στο γυμνό, τη βία ή τη βλασφημία. Προαναγγέλλει ότι  στο Facebook  θα μπουν ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στο βαθμό «ανεκτικότητας» κάθε  χώρας ή  τοπικής κοινωνίας. Οποιοι θέλουν να υπερβούν αυτά τα όρια, θα «σκοντάφτουν» σ’ αυτό το τείχος προστασίας και οι  «ενοχλητικές» αναρτήσεις τους δεν θα εμφανίζονται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις