Πολιτική

Μαξίμου: Έκθετο το ΔΝΤ από τα στοιχεία της Eurostat


Έκθετοι και όσοι μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων, λέει η κυβέρνηση

Έκθετο είναι το ΔΝΤ και όσοι μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat τα οποία παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία της Eurostat ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των δανειστών, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει ως όπλο στις διαπραγματεύσεις

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018», αναφέρεται. 

Με βάση τα λογιστικά πρότυπα της Eurostat, για το 2015 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ αλλά αυτό, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετατρέπεται σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ με βάση τους όρους του προγράμματος.

Στα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Eurostat, για την περασμένη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομικό έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος ανήλθε στο 176,9% του ΑΕΠ.

Το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 176,02 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 ανήλθε σε 7,158 δισ. ευρώ, ήτοι 4,1% του ΑΕΠ.Η ελληνική πλευρά εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat (και δη εκείνα που αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ), καθώς εκτιμά πως ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση και πλέον θα πρέπει να αρθούν και οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – για τα λήψη των εφεδρικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις