Διεθνή

Μακρόν κατά Ερντογάν για S-400, Ελλάδα και Κούρδους


Εναντίον της Τουρκίας στράφηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη σημερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Αγκυρα οτι δεν συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και ότι υπονομεύει το κύρος της συμμαχίας.

Ο Μακρόν επισήμανε οτι η Τουρκία "προμηθεύεται εξοπλιστικά συστήματα από χώρα που είναι αντίπαλος του ΝΑΤΟ" και οτι "στρέφεται κατά συμμάχων" - εννοώντας την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόνισε οτι η Αγκυρα αγόρασε τα πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, η οποία χώρα βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος ηγέτης απέρριψε την εκδοχή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με την οποία ο Ομπάμα εμπόδισε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα και έτσι ο τελευταίος στράφηκε προς τη Μόσχα. Γνωστοποίησε οτι η Γαλλία είχε προσφέρει στον Ερντογάν τα δικά της συστήματα, αλλά ο Τούρκος ηγέτης προτίμησε να στραφεί στη Μόσχα.

Ακόμα, ο Μακρόν έψεξε τον Ερντογάν επειδή στράφηκε εναντίον της κουρδικής οργάνωσης PYG χαρακτηρίζοντας την “τρομοκρατική” , ενώ στην πραγματικότητα η PYG ήταν σύμμαχη με τις χώρες του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης