Πολιτική

Μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Η μάχη μεταφέρεται στα κομματικά όργανα


Συνεδριάζει αύριο τo Εκτελεστικό Γραφείο – Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες, ποια στάση θα τηρήσει η ομάδα Αχτσιόγλου

Μαίνεται ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ με την πλευρά Κασσελάκη και την εσωκομματική αντιπολίτευση να συνεχίζουν την οξεία αντιπαράθεση, μέσω γραπτών δηλώσεων, αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και δημόσιων τοποθετήσεων μέσω των τηλεοπτικών δεικτών. Η μάχη των δύο πόλων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες εντός των κομματικών οργάνων, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και οι «διαγραφές» των Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη.

Η επιστροφή Κασσελάκη από τις ΗΠΑ θα τρέξει τις εξελίξεις, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει το παρών στο πρώτο ραντεβού των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σημείο αναφοράς στις εσωκομματικές διεργασίες θα αποτελέσει αναμφίβολα η τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου ενώπιον του κομματικού οργάνου. Η «ομάδα Αχτσιόγλου» με την οποία συντάσσονται οι Χαρίτσης και Ηλιόπουλος, διατηρούν μια αυτόνομη στρατηγική στα εσωκομματικά δρώμενα, όπως καταγράφηκε και στη χθεσινή κοινή τους δήλωση. Η Αχτσιόγλου και τα άλλα δύο σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη και τις αποφάσεις του για διαγραφές στελεχών, ενώ παράλληλα δεν συντάσσονται με τις απόψεις στελεχών της «Ομπρέλας». Προς ώρας αποφεύγουν να εμπλακούν στον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο κόμμα, ζητώντας ενότητα.

Ετσι, λοιπόν, η παρέμβαση Αχτσιόγλου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως επίσης και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Σ’ αυτό εκτός από τον πρόεδρο Κασσελάκη τους δύο γραμματείς, Σβίγκου και Βασιλειάδη και την Αχτσιόγλου συμμετέχουν επίσης: η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Σωκράτης Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου), η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τα βλέμματα εντός και… εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας,  η οποία θα θέσει επι τάπητος το αίτημα διαγραφής για τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη. Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος θα κρατήσει επί μακρόν, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν (ορισμός τριών στελεχών που θα εξετάσουν τους ελεγχόμενους, ορισμός μαρτύρων κ.τ.λ). Το σημαντικό, βεβαίως, σχετίζεται με τις ποινές που θα επιβληθούν στα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτές θα φτάσουν έως την διαγραφή.

Έως τότε, βεβαίως, με δεδομένο το πολεμικό κλίμα που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, οι παραπεφθέντες μπορεί να έχουν… πολλαπλασιαστεί.

Συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων

Οι δημόσιες αντεγκλήσεις και οι διαξιφισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την μία πλευρά να καλεί την άλλη να της αδειάσει τη… γωνιά. Ο Γιώργος Τσίπρας που βρίσκεται πλησίον του Κασσελάκη, καλεί τους διαφωνούντες να αποχωρήσουν από το κόμμα, ο Πέτρος Παππάς τους καταγγέλλει ως συκοφάντες, ενώ από την άλλη πλευρά Φίλης, Βίτσας και προσφάτως Σταθάκης και Ξανθός, τάσσονται αναφανδόν κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Νίκος Φίλης έθεσε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «μιλάει για θέματα έξω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «αν επιμείνει σε αυτές τις απόψεις που διατύπωσε, δεν μπορεί να είναι πρόεδρος». Αναφέρθηκε επίσης στον ύποπτο ρόλο του διαδικτύου, τονίζοντας ότι η εκλογή στηρίχτηκε από το «σκοτεινό μέρος του διαδικτύου» - άποψη που διατύπωσε χθες και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Κουμουνδούρου: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εμφύλιος - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μονομέτωπο κατά της Δεξιάς

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ”εμφύλιος”», «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Aριστεράς», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡIΖΑ έχει μονομέτωπο κατά της Δεξιάς.

Ειδικότερα, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη Δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης». Τονίζουν ότι «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Οι κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «η λογική τού εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό». Προσθέτουν δε ότι «ο ”εμφύλιος πόλεμος” έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη» και σχολιάζουν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ”εμφύλιος”», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «είναι φανερό ότι οι συστημικοί πυλώνες λειτουργούν ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της Αριστεράς και τη νικηφόρο πορεία τής προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα». Τονίζουν, καταληκτικά, ότι «σε αυτό το παιχνίδι είμαστε όλοι και όλες απέναντί τους. Κανείς δεν πρόκειται να ανακόψει την προσπάθεια για την τελική νίκη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα