Επιχειρήσεις

Μαίνεται η κόντρα ΡΑΕ-προμηθευτών για τις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος


Σκληραίνει η κόντρα ανάμεσα στους παρόχους ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κάτι που αποτυπώθηκε ανάγλυφα κατά τη χθεσινή διαβούλευση επί των προτάσεων της ΡΑΕ, για αλλαγές στα ενεργειακά τιμολόγια. Οι προμηθευτές ενέργειας  έθεσαν «βέτο» στην πλειοψηφία των προτάσεων που κατέθεσε η Ρυθμιστική Αρχή, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει το έργο της τελευταίας.

Οι προμηθευτές ενέργειας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ακόλουθες προτάσεις της ΡΑΕ:

  • Στη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, θεωρώντας ότι παραβιάζει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας
  • Στην κατάργηση της πάγιας χρέωσης με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι καλύπτει τα κόστη πχ πελατών με χαμηλή κατανάλωση, κλειστών κτιρίων κ.ά.
  • Στην κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης

Οι προμηθευτές τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών λογαριασμών θεωρώντας ότι η παροχή κινήτρων προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επιβάρυνση των έγχαρτων λογαριασμών το κόστος των οποίων θα πρέπει να καλύπτεται. Εξάλλου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποχώρησης επιχειρήσεων από την αγορά σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, κάτι που -όπως υποστηρίζουν- θα περιόριζε τον ανταγωνισμό.

Για το θέμα των ρητρών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι τιμές κινούνται σε απρόβλεπτα κατά την κατάρτιση της σύμβασης προμήθειας επίπεδα κάτι που διαπιστώνει ότι δεν συμβαίνει στην πράξη, όπως προκύπτει από τη συχνή ενεργοποίηση των ρητρών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης