«Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες δεν τιμά τη Δικαιοσύνη. Η ίδια οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η αντιδικία που υπάρχει μεταξύ δικαστικών λειτουργών σε σχέση με δικονομικές ενέργειες που έχουν γίνει», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των εισαγγελικών αρχών που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, την οποία «φωτογράφισε» χωρίς να κατονομάσει. «Η Δικαιοσύνη έχει τον τρόπο και τα μέσα να θεραπεύσει, να αποκαταστήσει και να λήξει αυτή τη συζήτηση γιατί πληγώνει τη Δικαιοσύνη στα μάτια των ίδιων των πολιτών» πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς, πάντως, να κάνει ονομαστική αναφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που διοργάνωσε η Θεματική Επιτροπή Δικαιοσύνης Θεσσαλονίκης του κόμματος στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Δικαιοσύνη, απολογισμός και νέες προκλήσεις», ο κ Καλογήρου διατύπωσε την άποψη ότι όσον αφορά τις ανοιχτές υποθέσεις της Δικαιοσύνης «είναι υποχρέωσή μας να τηρούμε τις δέουσες αποστάσεις» και «να μην επιτρέπουμε παρερμηνείες», σημειώνοντας ότι «τις απαντήσεις θα τις δίνει η Δικαιοσύνη».
Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μας έχει παρουσιάσει μείωση μετά το 2015. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα εγκλήματα που συνδέονται με την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και αυτά κατά της γενετήσιας ελευθερίας, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία που καταδεικνύουν σαφή μείωση στο σύνολο των περιστατικών το 2017 συγκριτικά με τις περιόδους 2013 και 2014. «Η εγκληματικότητα στη χώρα μας είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά την ίδια στιγμή η χώρα μας είναι ψηλά σε σχέση με το βαθμό φόβου και ανασφάλειας που αισθάνεται ο πολίτης» είπε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως «παράδοξο» και «αντίφαση», ενώ στο σημείο αυτό σχολίασε και το κλίμα που διαμορφώνουν οι ψευδείς ειδήσεις.
Ο υπουργός ανέτρεξε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την τελευταία 4ετία, αλλά και σε σειρά από δράσεις και έργα σε τομείς όπως την στελέχωση της Θέμιδας αλλά τον σωφρονισμό, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας». Στάθηκε στον «νόμο Παρασκευόπουλου» για τον οποίο είπε ότι «έχει διατάξεις πέραν της αποσυμφόρησης» και τόνισε ότι υπήρξε «ηθελημένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», ενώ για τον εμπνευστή του (νόμου), πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, είπε ότι δέχθηκε μία επικοινωνιακή πολιτική «που προσπάθησε να τον εκθέσει με απάνθρωπο και αποκρουστικό για την δημοκρατία και την πολιτική τρόπο».
Όσον αφορά την εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη περί λειτουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας Γ' Τύπου, ο κ. Καλογήρου σημείωσε τα εξής: «Μη φανταστείτε σεναριακά πρότυπα φυλακών υψίστης ασφαλείας. Μιλάμε για τα ίδια καταστήματα και τα ίδια κελιά, χωρίς δικαιώματα, στα οποία η Πολιτεία και η διοίκηση αποφασίζουν να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο».
Αναφερόμενος στους νέους Κώδικες εξήρε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε για την αλλαγή τους και μίλησε για «τομή», ενώ παραδέχθηκε ότι στην αρχή της εφαρμογής τους θα υπάρξουν ζητήματα, αλλά «δεν γίνεται διαφορετικά».
Σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος μίλησε για την «πολεμική» που δέχθηκε ο νόμος του, τον οποίο και υπεραμύνθηκε, ενώ υπογράμμισε ότι η Αριστερά δεν είναι μία πολιτική και κοινωνική δύναμη που να είναι υπέρ των δικαιωμάτων τόσο ώστε να αδιαφορεί για την ασφάλεια. «Η Αριστερά πάντα αυτό το οποίο ευνοούσε ήταν η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και των εγγυήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.