Επιχειρήσεις

Λονδίνο: Διαδηλωτές μπουκάρουν σε συνεδρίαση των μετόχων της Shell (video)


Συναγερμός σήμανε στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης των μετόχων της Shell στο Λονδίνο την Τρίτη (23/5), το οποίο επενέβη για να προστατέψει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Wael Sawan και τους διευθυντές του ενεργειακού κολοσσού, όταν διαδηλωτές για το κλίμα επιχείρησαν να ανέβουν στη σκηνή.

Οι διαδικασίες συνεχίστηκαν έπειτα από μια ώρα διαταραχών, καθώς οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας, το οποίο σχημάτισε μια ανθρώπινη αλυσίδα στη σκηνή για να προστατεύσει στελέχη της εταιρείας.

Οι ομάδα των ακτιβιστών τραγουδούσαν υβριστικά συνθήματα για την εταιρεία και καλούσαν τη Shell να σταματήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, με τον Sawan και τον Πρόεδρο Andrew Mackenzie να παρακολουθούν.

Δείτε το βίντεο από την είσοδο των διαδηλωτών στη συνέλευση:

Ο Μακένζι σημείωσε ότι η επένδυση της Shell σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αποφέρουν μικρότερες αποδόσεις από τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή.

Η Shell, η οποία ανέφερε κέρδη ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί υδρογονανθράκων υποστηρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουν στην κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι οι διαδηλωτές «δεν ενδιαφέρονται για εποικοδομητική δέσμευση» και επεσήμανε τα σχέδια της Shell να γίνει μια εταιρεία καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης μια ολοένα και πιο φωνητική μειοψηφία θεσμικών μετόχων που λένε ότι πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξισορροπώντας παράλληλα την πίεση από άλλους επενδυτές για να αποκομίσουν κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το 1/5 των μετόχων της Shell τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που υπέβαλε η ομάδα ακτιβιστών «Follow This», καλώντας την εταιρεία να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους εκπομπών. Το ψήφισμα απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Shell .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις