Ελλάδα

Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη-Αύριο νέα μέτρα για όλη τη χώρα


Με την εξάπλωση του κορονοϊού να τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας, επιπλέον μέτρα προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε καθεστώς lockdown τίθενται Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, περνώντας στην κατηγορία 4 (αυξημένου κινδύνου). 

Συγκεκριμένα, αναφορά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και προαναγγελία της αυριανής ανακοίνωσης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπισή του περιελάμβανε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε.

Επίσης, ανέφερε στην εισαγωγική τοποθέτησή του: «αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».

Όπως έγραψε το «Σin» 5 μέτρα είναι στην πρώτη γραμμή των εισηγήσεων των επιστημόνων: 

  • Κλείσιμο εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ) νωρίτερα από τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα στις πορτοκαλί περιοχές. Το πιθανότερο σενάριο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης και διασκέδασης είναι κατά τρίωρο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ.
  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και για τους κατοίκους των πορτοκαλί περιφερειακών ενοτήτων. Το μέτρο ισχύει τώρα για τις κόκκινες περιοχές. 
  • Επέκταση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, που σήμερα ισχύει από τις 12.30 έως τις 5 το πρωί για τις κόκκινες και τις πορτοκαλί περιφερειακές ενότητες. 
  • Αύξηση των αποστάσεων στην εστίαση. 
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιοχές. 

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη σε καθεστώς lockdown είναι οι περιφερειακές ενότητες: Ιωαννίνων, Σερρών, Κοζάνης και Καστοριάς. Στις περιφερειακές ενότητες του κόκκινου επιπέδου, μεταξύ άλλων: επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 05:00, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων εστίασης, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών εκτός των ορίων του νομού και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία όλων των χώρων διασκέδασης, θεαμάτων, των αθλητικών δραστηριοτήτων και των παιδότοπων ενώ υπάρχει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι και 60%.

«Στόχος η αποφυγή του καθολικού lockdown»

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» ανέφερε, επίσης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός..

Ακόμα,  κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης